RAJ ZA OČI I ODMOR ZA DUŠU Sopotnica je srpsko selo sa najlepšim vodopadima u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice

RAJ ZA OČI I ODMOR ZA DUŠU Sopotnica je srpsko selo sa najlepšim vodopadima u Srbiji (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik, na nadmorskoj visini od 1.200 m i na 15 km udaljenosti od grada Prijepolja. To je selo žubornih vrela i slapova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Naša lepa Srbija (@_nasa_lepa_srbija)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Vodopadi koji nastaju iz reke Sopotnice visoki su do 20 m. Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice. Simbol Sopotnice je i siga od koje su izgraćeni obližnji srednjovekovni manastiri Mileševa, Sopoćani i Davidovica, čuvena Ćuprija na Drini.

 

 

Siga je uklesana u kuće, vodenice i valjarice, crkvu i Planinarski dom. Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju koje se našlo u zvaničnoj ponudi "Odmor na selu" Turističke organizacije Srbije.

 

 

U domaćinstvima turisti mogu okusiti čuvenu Sopotničku trpezu (med, pogače, pite od sira, heljde, zelja, sir, rakija od divljih krušaka).

Područje oko Sopotničkih slapova Uredbom Vlade Republike Srbije proglašeno je za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja 1. kategorije - Spomenik prirode "Slapovi Sopotnice".

Slapovi Sopotnice na mapi:

 

 

Izvor: stil.kurir

 

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

maglič

Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad

Turizam

12:00

14 jun, 2024

Mladi arheolog, Miloš Sretenović, sa diplomom u rukama obišao je mnoge zemlje sveta. Najjači utisak na njega je ostavila Južna Amerika i način života tamošnjih stanovnika, tako da kada se vratio u beogradsku kancelariju više ništa nije bilo isto. Intenzivno je počeo da razmišlja da svoj život promeni iz korena, a svoj san je i ostvario. Podno zidina srednjovekovne trvrđave Maglič kod Kraljeva realizuje projekat održive zajednice, u kom učestvuju volonteri iz svih zemalja sveta. Otkupio je imanje površine od oko pet hektara i tu napravio jedinstveni volenterski kamp u regionu – Magličgrad. Do sada je kroz Magličgrad prošlo oko 200 volontera iz čitavog sveta.

Komentari(0)

Loading