JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETINJA U njemu se nalazi najpoznatija freska na svetu, ali i čudotvorni izvor za koji se vezuju neverovatne priče!

J. K.

19:00

Turizam 0

Vekovima jedinstvena svetinja Manastir Mileševa drži na okupu tri kulture i tri naroda.

JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETINJA U njemu se nalazi najpoznatija freska na svetu, ali i čudotvorni izvor za koji se vezuju neverovatne priče!
Shutterstock

 

Upravo činjenica da se Mileševska eparhija prostire na tromeđi (Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) čini ovu svetinju drugačijom od ostalih, a o isceliteljskim moćima koje se vezuju za sam Manastir Mileševu, kao i za Svetog Savu, pričali su svi, pa i narodi drugih vera.

Pored toga što manastir krasi najpoznatija freska "Belog anđela", koja predstavlja jedno od najvećih bogatstava, kako srpske tako i evropske kulture, Mileševa se može pohvaliti i brojnim drugim obeležjima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Ne znam koliko ste o tome znali do sada, ali Mileševa je građena kao grobna crkva Svetog Save. On je svakodnevno nadgledao njenu izgradnju i freskopisanje. Dakle, ona je u celosti sagrađena po želji Svetog Save, zato Mileševa i danas odiše svojom neprolaznom lepotom. Turci jesu spalili mošti Svetog Save, ali Sveti Sava nikada nije otišao iz Mileševe - priča vladika mileševski Atanasije Rakita.

Dodaje da se prisustvo duha Svetog Save i dan-danas oseća i da je upravo on pomogao da vernici SPC u Crnoj Gori pobede bezbožničku vlast. Vladika ističe i posebnost mesta nazvanih Savin lakat i Savina voda.

- Svetački kult Save je smetao Turcima jer su i lokalni muslimani verovali u isceliteljsku moć njegovih moštiju. Vekovima je srpski narod ispredao brojne legende o svom omiljenom svetitelju i te legende su i danas žive i naročito su prisutne u prijepoljskom i pljevaljskom kraju. Jedna od legendi kaže da, kada grešan čovek priđe Savinoj vodi, ona prestaje da teče iz malog stenovitog otvora.

Leva ruka Svetog Save, koja je čudom spasena od spaljivanja na Vračaru, čuva se i danas u Manastiru Mileševi, mada je bilo nekih naznaka da će biti prebačena u Manastir Svete Trojice u Pljevljima.

BOŽJI BLAGOSLOV

- Ruka je u Mileševu doneta pre desetak godina iz Manastira Svete Trojice, gde je brižno čuvana više stotina godina. Trojički kaluđeri su ovu ruku otkupili od Sinan paše i sačuvali je do naših dana. Dali su za nju sve blago koje su imali. Sada je u Mileševi zato što je tu bezbednija - otkriva vladika.

On podseća da se, pored ruke, u manastiru nalazi i čudotvorni žezal (štap) Svetog Save.

- U Crkvi Svete Trojice u Pljevljima, koja je takođe pod Mileševskom eparhijom, nalazi se i kivot ovog svetitelja, a obe svetinje su trojički kaluđeri otkupili od Sinan paše. Nadaleko je poznato da žezal i kivot Svetog Save imaju isceliteljske moći, o čemu su pisali čak i srednjovekovni putopisci. Ove relikvije su veliki božji blagoslov za celu našu eparhiju.

Vladika ističe da je freska "Belog anđela" jedno od najlepših umetničkih ostvarenja u svetu.

- Ona je deo kompozicije "Mironosice na Hristovom grobu" i uloga Belog anđela je u tome što najavljuje vaskrsenje Hristovo, kako onda tako i sada. Ono je postalo zaštitni znak, ne samo Mileševe već i cele Mileševske eparhije, koja se nalazi pod krilima Belog anđela.

Komentari(0)

Loading