VOJNIK USNIO ČUDESAN SAN Jedini vojni manastir u istoriji pravoslavlja nalazi se u našoj zemlji, i dan danas izaziva divljenje

J. K.

14:12

Turizam 0

Drevni manastir Svete Petke kraj Niške banje po mnogo čemu je jedinstven.

VOJNIK USNIO ČUDESAN SAN Jedini vojni manastir u istoriji pravoslavlja nalazi se u našoj zemlji, i dan danas izaziva divljenje
Printscreen

 

Manastir Svete Petke poznat i kao Iverica je srednjovekovni srpski manastir, u opštini Niška Banja na oko 20 kilometara istočno od Niša prema Pirotu.

Manastir je četiri puta rušen i ponovo zidan. Neobično narodno ime - Iverica, verovatno potiče iz vremena kada su ga obnovili monasi iz gruzijskog manastira Iviriona sa Svete Gore. Oni su, bežeći od Turaka početkom 15 veka, utočište našli u neprohodnoj Sićevačkoj klisuri i tu, na ostacima opustele srpske svetinje ponovo podigli bogomolju.

 

Manastir su Osmanlije srušile negde tokom 16. veka i iz tog vremena potiče i legenda koja kaže da su Turci baš tu pobili mnoge nedužne ljude i žive sahranili 12 mladih devojaka - nevesti u venčanicama.

 

Svetinja je tihovala u ruševinama sve do kraja 19. veka. Tada ga je, pomalo ironično, otkrio - progres. Inžinjerijske jedinice srpske vojske u blizini su 1898. pripremale teren za prokopavanje tunela i prolaza za put i prugu kroz Gradištanski kanjon Sićevačke klisure.

VOJNIK USNIO ČUDESAN SAN Jedini vojni manastir u istoriji pravoslavlja nalazi se u našoj zemlji, i dan danas izaziva divljenje Printscreen
 

Po legendi, jedan od vojnika je usnio san u kome mu je neki glas rekao da se nalazi na mestu svetinje i kada su vojnici počeli da kopaju pronašli su temelje prethodne svetinje. Baš negde u to vreme pronela se i vest da se kralj Aleksandar I Obrenović zamalo udavio u moru kod Bijarica u Francuskoj. U znak zahvalnosti Bogu koji je spasao njihovog kralja vojnici su se zakleli da će obnoviti manastir.

Vojska je manatir obnavljala tri godine, pre nego što je za čitav poduhvat saznao i sam kralj Aleksandar kada je tuda prolazio na putu ka Pirotu. Dirnut ljubavlju svojih vojnika kralj je priskočio u pomoć i postao ktitor manastira.

 

Nakon Majskog prevrata manastir prelazi u vlasništvo Eparhije niške. Danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Manastir Svete Petke na mapi: 

 

 

 

Komentari(0)

Loading