ČUDO ZA NEROTKINJE KOD VELIKE PLANE Svi koji nisu mogli da imaju decu, spas su našli baš na ovom svetom mestu

J. K.

14:14

Turizam 0

Lokacija je, kao i za gotovo sve srpske srednjovekovne manastire, birana vrlo pažljivo i manastir je savršeno ušuškan u okolinu.

ČUDO ZA NEROTKINJE KOD VELIKE PLANE Svi koji nisu mogli da imaju decu, spas su našli baš na ovom svetom mestu
Shutterstock

 

Većina svetinja ima neke svoje posebnosti, koje je čine takvom kakva i jeste. Jedna od najpoznatijih po svojim neopisivim i neobjašnjivima čudima svakako je Ostrog, ali da li znate zašto ljudi masovno odlazi u manastir Koporin?

Nadomak Velike Plane nalazi se mesto gde vernici idu da nađu spokoj, mir i pomoć. Manastir Koporin je podigao despot Stefan Lazarević kao zahvalnost Bogu što ga je ostavio u životu u bitki kod Angore 1402. godine, kao i povratku njegove sestre Olivere koja je bila „zalog mira“ i predata je turskom sultanu nakon boja na Kosovu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Freske su delimično očuvane i to: Veliki praznici, Stradanje Hristovo, Sveti ratnici i druge. Ispod ktitorskog portreta Despota Stefana koji je očuvan, 1976/77 pronađen je grob sa moštima Despota Stefana Lazarevića za koje se smatra da su tu bile sakrivene.

Mošti se i dalje nalaze u hramu. Ćivot u kome se nalaze otvara se dva puta godišnje: 1 avgusta na dan smrti Despota i 15 avgusta na slavu hrama. Ikonostas je novijeg datuma. Manastir je više puta rušen a zadnji put je obnovljen 1880 godine.  Veliki zvonik je podignut 1976. godine.

ČUDO ZA NEROTKINJE KOD VELIKE PLANE Svi koji nisu mogli da imaju decu, spas su našli baš na ovom svetom mestu Printscreen
 

Crkva je pokrivena ćeramidom koja je pravljena od originalnih uzoraka koji su otkriveni prilikom arheoloških istraživanja. U sklopu hrama je i kapela u velikom manastirskom konaku posvećena Rodežestvu Presvete Bogorodice. Ceo manastiriski kompleks ograđen je visokim zidom. Nedaleko od manastiriskih zidina nalazi se izvor lekovite vode, koji je takođe podigao Despot Stefan, na mestu gde mu je od lova ranjeni konj pao ali se povratio nakon što je napojen izvorskom vodom. Manastir je dobro održavan. Ženski je, aktivan je i o njemu brinu monahinje

Manastir Koporin na mapi: 

 

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading