ZABORAVLJENI RAJ, SELO KOJE IZUMIRE Stanovništvo u ovom naselju je mešovito srpsko i bugarsko (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Vlasi je naselje grada Pirota u Pirotskom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine naselje ima 42 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 71 stanovnika).

ZABORAVLJENI RAJ, SELO KOJE IZUMIRE Stanovništvo u ovom naselju je mešovito srpsko i bugarsko (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Selo Vlasi, koje se nalazi na 22 km od Pirota, možemo slobodno nazvati zaboravljeni raj. Prirodu vidite i sami, lepa je u svim godišnjim dobima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandra Golijan (@nanamamasita)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Međutim, osim prelepe prirode, tu su još neke zanimljive stvari. Recimo, tradicija ovde nikada nije izumrla u potpunosti. Ovde mladi, kojih je doduše malo, poštuju običaje i svakakva verovanja.

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Da li ste znali da mlada devojka koja želi da se uda treba da, kada prođe pored bršljana, otkine jedan list ne gledajući u njega i pritisne ga na srce? Uveče, dok se skida u pomrčini, treba da stavi bršljan pod jastuk i zaspi misleći na svog izabranika. To bi trebalo da znači da će baš taj na koga je pomislila biti njen suprug. I danas mnoge devojke imaju običaj da pod jastuk stavljaju ovo lišće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stanovništvo u ovom naselju je mešovito srpsko i bugarsko. U poslednjim decenijama dvadesetog veka selo je doživelo izrazitu depopulaciju i stanovništvo se smanjilo na desetinu nekadašnjeg. Selo nažalost pripada sve većoj kategoriji sela koja izumiru.

Dragulji sela


Neverovatno bogato selo, prvenstveno, raznovrsnim drvećem kao što su Hrast, Lipa, Grabovina, Cer, Jorgovan, Orah, Šipak, Dud ... A onda i raznovrsnim,ukusnim pečurkama: Vrganjima, Lisčarkama, Ljutačama, Borovnjačama, Sunčanicama, Jajčarama, Šampinjonima ... Ali svakako,pre nego što se upustite u potragu, trebalo bi da poznajete barem malo gljive, zato što postoje i mnogobrojne otrovne (npr. Otrovni Vrganji, Pupavka ...) zato OPREZ!! 
Od lekovitih biljaka tu su Majčina Dušica, Kantarion, “Magarišta”, Podbel ...



Reka Jerma je veoma bistra i brza reka koja nekada bila stanište raznovrsnih riba, dok je njihov broj sad sveden na minimum zbog ljudske neodgovornosti.Među njima su Pastrmka, Skobalj, Krkuška. Kod reke Jerme postoji izvor izrazito hladne vode (za piće) poznat kao Dževerica.

Postaje umetnički centar zahvaljujućim svetskim imenima iz oblasti umetnosti koja su poreklom iz ovog idiličnog sela

 

Selo Vlasi, zahvaljujući brojnim umetnicima svetskog renomea, poput Zorana Mojsilova, skulptora, zatim profesora violončela u Švajcarskoj Nebojše Bugarskog, prvaka opere Narodnog pozorišta iz Beograda Aleksandre Angelov i Miodraga Jovanovića i drugih, postaće pravi umetnički centar. Mojsilov je odlučio da dobar deo svojih skulptura pokloni selu u vidu stalne postavke koja će biti u seoskoj školi.

 

Izvor: vikipedija, instagram

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading