PARK POSVEĆEN OSLOBODIOCIMA BEOGRADA Mesto sa autentičnim spomenicima srpskim junacima

M. M.

16:00 >> 11:57

Turizam 0

Ustanici koji su u Prvom srpskom ustanku boravili na Vračaru i izginuli tokom borbi protiv Turaka od 30. novembra 1806. do početka 1807. godine, sahranjeni su na tom prostoru, izuzev Vase Čarapića.

PARK POSVEĆEN OSLOBODIOCIMA BEOGRADA Mesto sa autentičnim spomenicima srpskim junacima
Printscreen

Karađorđev park je autentično istorijsko mesto logora glavne ustaničke vojske i vojničkog groblja oslobodilaca Beograda pod Karađorđem 1806. godine. Od ustaničkog groblja, koje se nalazilo na velikom delu parka, ostalo je dvanaest nadgrobnih spomenika, postavljenih u niz prilikom uređenja parka. Ovi spomenici sa stilizovanim krstovima slični su seoskim nadgrobnim spomenicima na beogradskom području iz tog perioda.

Teren parka sa grobljem i spomenikom jedino je mesto sa očuvanim autentičnim materijalnim ostacima koji dokumentuju boravak ustaničke vojske u Beogradu i evociraju uspomenu na osvajanje Beograda 1806. godine. Poslednje ostatke ustaničkog groblja, koje se nalazilo na velikom delu parka, predstavljaju dvanaest nadgrobnih spomenika na grobovima ustanika, postavljenih u niz prilikom uređenja parka. Ovi spomenici sa stilizovanim krstovima i cik-cak linijama slični su seoskim nadgrobnim spomenicima na beogradskom području iz tog perioda. Spomenik iz 1848. godine skroman je po obliku i dekoraciji. Visine je 547 cm. Izrađen je od žućkastog kamena i obložen veštačkim kamenom. Na mermernim pločama sa strane ispisan je tekst posvete i tekst o obnovi spomenika 1889. godine.

 

Komentari(0)

Loading