NEKADA NAJČISTIJA U SRBIJI Reka koja nudi prelepa mesta za vikend izlete sa porodicom i prijateljima

20:00

Turizam 0

Oni koji Zlatibor ne poznaju umeju da ga se apriori gnušaju. U navodnoj potrazi za divljinom ugnezde se u toplini centra i između dva kapućina primete da je taj centar konglomerat neusaglašenih težnji, od grandiozno futurističkih do neumereno etnografskih.

NEKADA NAJČISTIJA U SRBIJI Reka koja nudi prelepa mesta za vikend izlete sa porodicom i prijateljima
shutterstock

Oni koji Zlatibor tek upoznaju, znaju da ga je nemoguće obići za života. Sve skrivene kutke, od pitomih zaravni do gudura koje kriju opasne pećine, jame, kanjone i preraste.

I jedni i drugi tvrde da poznaju Crni Rzav. Samo što Crni Rzav krije u svom toku čitav božanski dijapazon.

Crni Rzav je reka koja izvire pod Čigotom, u Carevom polju i selu Dragalica i teče centralnim delom Zlatibora. Sam izvor se nalazi na nadmorskoj visini od 1440 metara, a svoje ime reka je dobila po specifično tamnoj boji korita, koje se sastoji od serpentinske podloge.

Crni Rzav teče sve do naselja Vardišta u Bosni i Hercegovini, gde se spaja sa Belim Rzavom, sa kojim formira reku Rzav, koja se uliva u Drinu. To znači da Crni Rzav pripada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored ove dve reke, preko teritorije opštine protiče i reka Katušnica koja se uliva u Veliki Rzav i zajedno sa njim teče istočnom granicom Zlatibora, kroz sela LJubiš i Sirogojno. Smatra se jednom od najčistijih reka u Srbiji, a vodom snadbeva Arilje, Požegu, čak i Gornji Milanovac.

Reka crni Rzav je važila za jednu od najčistijih reka u Srbiji, ali situacija danas nije baš takva. Gornji tok reke i dalje odlikuje netaknuta priroda, međutim, u donji deo reke se ispušta kanalizacija, pa živog sveta skoro i da nema.

Crni Rzav na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading