PRELEPO VREME NA SRPSKOJ PLANINI Ovako sada izgleda najviši vrh Golije, pun posetilaca koji učestvuju na jedinstvenoj trci u Srbiji (FOTO)

J. K.

20:12

Manifestacije 0

Sa najvišeg vrha planine Golije, Jankovog kamena smeštenom na 1833 metara nadmorske visine danas je počela dvodnevna trka „Ivanjica TRAIL 2022” u ukupnoj dužini od 66 kilometara u kojoj učestvuje preko 100 takmičara iz svih krajeva Srbije.

PRELEPO VREME NA SRPSKOJ PLANINI Ovako sada izgleda najviši vrh Golije, pun posetilaca koji učestvuju na jedinstvenoj trci u Srbiji (FOTO)
Shutterstock

 

„Prva trka održava se danas u dužini od 33 kilometra od Jankovog kamena pa do Kovilja, dok drugi deo trke obuhvata ostalih 33 kilometra do planine Mučanj. Ovakav događaj po prvi put se održava na teritoriji opštine Ivanjica i cilj nam je promocija prirode i čistog vazduha i da pokažemo kapacitete kojima raspolaže ovaj kraj, jer nijedna opština ne može ponuditi ova tri lokaliteta u okruženju Javor, Mučanj i Goliju”, rekao je Mirko Glavinić organizator takmičenja.

Lepo vreme poslužilo je takmičare koji su došli iz svih krajeva Srbije i oduševljeni prirodom već planiraju ponovni dolazak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za ovu trku sam se dugo i detaljno spremala, s obzirom da sam iz Ivanjice smatrala sam da je neophodno uzeti učešće u ovakvom događaju posebno kada se radi o napretku lokalne zajednice u kojoj živimo”, rekla je Aleksandra Ćurčić učesnica takmičenja.

Prema rečima predsednika opštine Ivanjica Momčila Mitrovića sva raspoloživa sredstva uključena su u organizaciju ovog takmičenja, kao i kada su u pitanju druge manifestacije na području ove opštine, a najvažnije je da sve protekne na najbolji mogući način.

„Drago mi je da je danas dobar odziv takmičara, potrudili smo se oko same organizacije i nadam se da će se svi lepo provesti i da će se ponovo vratiti u Ivanjicu, da ćemo imati priliku da ih ugostimo. Ovo je samo početak i narednih godina očekujemo još masovniju manifestacija, jer Golija je još uvek nepoznata ljudima, polako smo počeli da je budimo, zaista ima dosta toga što može da ponudi”, rekao je Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Ovaj događaj najmasovnija je sportska manifestacija koja se po prvi put ove godine održava na teritoriji opštine Ivanjica, obuhvatajući pre svega njen ruralni deo, sa ciljem promocije planinskih lepotica koje je okružuju.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading