Molitva za SPASOVDAN: Prema verovanju donosi veliku radost

18:00

Kultura 0

Spasovdan je praznik za koji se veruje da je jedan od najsrećnijih u godini, stoga je važno da ovaj dan izgovorite moćne reči.

svetac
Shutterstock

Verski praznik, Vaznesenje - Spasovdan, slavi se u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus Hrist poslednji put javio učenicima. Taj praznik se obeležava po pravilu 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak.

Spasovdan je praznik koji obiluje običajima koji se strogo poštuju. Ovaj veliki praznik pada tačno 40 dana nakon Vaskrsa, a obeležava pobedu dobra nad zlom.

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen", rekao je.

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo - Uznesenje, tako se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Praznik simbolizuje i uzdizanje iz pepela, obnavljanje vere i predstavlja najsrećniji dan jer, kako običaji nalažu, na Spasovdan sve treba započeti. Svaki novi poduhvat koji napravite na ovaj praznik, veruje se da će vas u njemu pratiti radost.

Na ovaj praznik izgovara se i molitva koja simbolizuje pobedu nad lošom energijom i privlačenje dobrog - kroz misli, dela i odnos prema sebi i drugima.

Na Spasovdan se izgovara sledeća molitva: "Sveti spase, spasi duše naše!"

Stil

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading