IAKO VENČANI, ZAVETOVALI SU SE DA ĆE ŽIVETI KAO BRAT I SESTRA: Julijan je mučen i umoren najtežim mukama!

10:00

Kultura 0

Važan dan za pravoslavne hrišćane

sveće
Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju datum posvećen Svetim mučenicima Julijanu i Vasilisi, Svetom prepodobnom Georgiju Hozevitu, kao i Svetom Georgiju, episkopu Ohridskom. Datum posvećen pomenutim svecima i pregalnicima u veri Hristovoj pada na prvi dan posle velikog crkvenog praznika Sabora Svetog Jovana Krstitelja, poznatijeg u narodu kao Jovanjdan.

Sveti Mučenici Julijan i Vasilisa

Oboje od plemenitih i bogatih roditelja. Venčani u brak zavetovali su se da će živeti devstveno kao brat i sestra. Razdadu sve svoje imanje sirotinji, a oni se zamonaše, i to Julijan osnuje muški, a Vasilisa ženski manastir. Julijan je imao do deset hiljada monaha, a Vasilisa do hiljadu monahinja.

Kada nasta ljuto mučenje hrišćana pod Dioklecijanom, Vasilisa Boga moljaše da se nijedna od njenih monahinja ne ustraši od muka i ne odstupi od vere pravoslavne. Usliši Gospod molitvu dostojne sluškinje Svoje i u toku šest meseci uze k Sebi sve monahinje, redom, pa naposletku i njihovu igumaniju Vasilisu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pred smrt Vasilisa imala viđenje svojih sestara iz onoga sveta: sve joj se javiše svetle i radosne kao angeli Božji i prizivahu svoju duhovnu majku da im što pre dođe. Julijanov manastir pak bude ognjem sažežen od mučitelja, a Julijan beščovečno mučen i umoren najtežim mukama.

U mukama Gospod ga je bodrio i krepio, te je sve junački izdržao, veru održao, i ime Hristovo proslavio. Zajedno s Julijanom posečeni su: sin i žena mučitelja Markijana; Kelasije i Marionila, koji videvši Julijanovo junaštvo u trpljenju muka, obratiše se i sami u veru Hristovu; dvadeset vojnika rimskih; sedam braće iz toga mesta; prezviter Antonije, i neki Anastasije, koga Julijan u vreme mučenja molitvom vaskrse iz mrtvih.

Svi časno za Hrista postradaše i građani Carstva nebeskoga postadoše oko 313. godine.

Sveti Prepodobni Georgije Hozevit

Podvizavao se u VII veku u porodici Hozevitskoj, na putu iz Jerusalima u Jerihon gde se prvo podvizavao prepodobni Jovan Hozevit. Prepodobni Georgije Hozevit je hrišćanski svetitelj.  Srpska pravoslavna crkva slavi ga 8. januara po crkvenom, a 21. januara po gregorijanskom kalendaru.

Sveti Grigorije, Episkop Ohridski

Blagočestiv učitelj i pastir stada Hristova. Upokojio se 1012. godine. U natpisu jednom u crkvi Svete Sofije u Ohridu naziva se "Grigorijem premudrim". Sveti Grigorije je hrišćanski svetitelj. Bio je episkop ohridski. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 8. januara po crkvenom, a 21. januara po gregorijanskom kalendaru.

Alo/Srbijadanas

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading