Svakodnevica kneza Miloša: Neočekivana dešavanja u konaku iza zatvorenih vrata!

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

Hrana kneževa ne bi zadovoljila jednog dobrostojećeg nemačkog zanatliju, jer je bila priređena po srpskom ukusu na jedva podnošljiv način za jelo

knez miloš
vikipedija

Jednostavan kao život građanina, seljaka ili činovnika bio je i život kneza Miloša Obrenovića u njegovom konaku u Kragujevcu. Čim svane (zimi sat ili dva pre svitanja), on ustaje i pošto se bez velikog usluživanja potpuno obukao, pije svoju rakiju, svoju crnu kafu i puši svoj čibuk. Hrana kneževa ne bi zadovoljila jednog dobrostojećeg nemačkog zanatliju, jer je bila priređena po srpskom ukusu na jedva podnošljiv način za jelo.

U toku strogo održavanih srpskih postova, koji ispunjavaju nekih 20 sedmica godišnje, pasulj je uobičajena i najomiljenija hrana, samo ponekad zamenjen sočivom i kiselim kupusom, a pri tome sve je to jako začinjeno biberom, beli i crnim lukom, da samo onaj stomak koji je od detinjstava na to navikao može da podnese.

Često su baš gorko žalili činovnici svoj izgubljen ručak, kad ih knez k sebi pozove, oni su radije jeli u rđavim kragujevačkim birtijama, nego kada ih knez k sebi pozove. Raskošnost je bila sasvim strana – obično poluporculansko posuđe na stolu, jedna rakija za otvaranje apetita, posle obeda crna kafa. Vino kneževske trpeze je bilo jednostavno seosko vino i od njegove kiseline su trulili zubi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kad je ručak posle dobrih pola sata prošao, kada je kafa ugodno posrkana, lula popušena, ruke i lice oprani, onda se obavlja popodnevno spavanje u trajanju oko jednog časa. Posle ovoga knez bi odjahao sa svojim kvazima u lov, ili u svoj zoološki vrt, ili je sa svojom svitom igrao partiju bilijara i bio zadovoljan kada dobije neku partiju. Najzad je knez odlazio rano na spavanje da sutradan isto tako rano ustane. O drugim razgovorima nije na njegovom dvoru uopšte bilo govora, koncerti, pozorišne predstave, balovi i slične savremene nužnosti bile su potpuno isključene.

(Opanak)

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading