Danas slavimo SVETOG SVEŠTOMUČENIKA KLIMENTA: Prema verovanju ovo nikako ne uzimajte u ruke

20:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta, velikog pravoslavng mučenika.

Danas slavimo SVETOG SVEŠTOMUČENIKA KLIMENTA: Prema verovanju ovo nikako ne uzimajte u ruke
Rina

Danas nije crkveno slovo, ovaj veliki praznik provodi se u postu, a narodni običaji posebno se tiču fizičkog rada na današnji dan.

Sveti sveštenomučenik Kliment rođen u Rimu, od carskih roditelja. Majka, dva brata i otac su mu se izgubili na Istoku. Kada je pošao da ih traži, u Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu. Braća Faustin i Faustinijan su mu već bili kod apostola Petra, koji mu nađe majku kao staricu prosjakinju, pa onda i oca. Apostol Petar ga pre nego je raspet na krst postavio za episkopa u Rimu.

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je našao 2.000 hrišćana koji su tesali kamen na bezvodnom mestu. Svetitelj im izvede vodu. Obratio je u hrišćanstvo toliko nevernih žitelja tog kraja da je za godinu dana tu podignuto 75 crkava. Sveti Kliment je utopljen u more 101. godine, a mošti su mu izvađene iz mora tek u vreme Svetih Kirila i Metodija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Narodna verovanja o sveštenomučeniku Klimentu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Komentari(0)

Loading