UBILA JE JEDNU LJUBAVNICU, A PLANIRALA JOŠ JEDNU: Ovo niste znali o KNEGINJI LJUBICI

14:00

Kultura 0

Ljubica Vukomanović rođena je u srcu Šumadije, u Srezojevici, 14. januara 1785. godine. Bila je ćerka Radosava i Marije Vukomanović.

UBILA JE JEDNU LJUBAVNICU, A PLANIRALA JOŠ JEDNU: Ovo niste znali o KNEGINJI LJUBICI
vikipedija

Glavni posrednik udaje za Miloša Obrenovića bio je Nikola Milićević Lunjevica koji je pregovore oko udaje završio sa Milanom Obrenovićem, bratom kneza Miloša, na četrdeset dana od smrti njenog oca.

Kum na venčanju koje bilo 1806. godine bio je Karađorđe, stari svat Lazar Mutap, a ručni dever Nikola Milićević Lunjevica.

Bila je poznata kao stroga i samosvesna, i često je zauzimala sopstveni stav u politici. Zbog toga je nekoliko puta dolazila u ozbiljne sukobe sa knezom Milošem.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ljubica je, osim što je bila tradicionalna žena koja se skromnim načinom života trudila da utiče na sve srpske žene, bila i posvećena kao majka. Sa Milošem je imala osmoro dece, od kojih je četvoro umrlo dok su još bili veoma mali.

Knez Miloš ikneginja LJubica nisu živeli u međusobnoj harmoniji. Ovo se nije javno prikazivalo, jer je kneginja bila mudra žena i svoje nezadovoljstvo je uspešno prikrivala. NJeno nezadovoljstvo bilo je višestruko, ali se prvenstveno ispoljavalo zbog kneževih neverstava, a zatim i oko dece i politike.

Bračni odnosi do pojave prve poznate kneževe ljubavnice – Petrije nisu bili naročito poremećeni, ali od tada kreću na najnižoj mogučoj tački. Deca i političke potrebe su zapravo i održali formalno – vladalački brak Obrenovića.

Vođena ljubomorom i ljutnjom, kneginja LJubica ubija jednu Miloševu ljubavnicu, a prema predanjima, planirala je ubistvo još jedne.

Čin neobičan je za ženu svakoga doba i vremena u kojem živi, ali kneginja je to ipak učinila. Poznate su njene reči sa samrtnog odra gde jasno govori koliko se duboko kaje zbog tog ubistva.

Upravo zbog tog ubistva, knez Miloš bio je saglasan da LJubica dobije smrtnu kaznu, a od izrečene kazne najviše ju je spasla trudnoća.

Velikim delom iz tog razloga joj je knez Miloš odmah posle smrtne kazne izrekao kaznu o pomilovanju, trajno je udaljivši od sebe kao suprugu.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading