NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Bila je udata za kralja, sahranjena bez ceremonije i oglašavanja zvona (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

Ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine, a istorija je pamti kao nerotkinju, svojeglavu vladarku, glavnog krivca za pad dinastije Obrenović.

NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Bila je udata za kralja, sahranjena bez ceremonije i oglašavanja zvona (FOTO)
vikipedija

Kraljicu Dragu Mašin, jednu od najkontroverznijih žena u srpskoj istoriji, zaverenici su ubili zajedno sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem i čelnicima tadašnje srpske Vlade. Mnogi momenti iz života ove neobično obrazovane žene, anatemisane i u zvaničnim naučnim izvorima ostali su manje poznati.

Draga Obrenović, devojačko Lunjevica, je bila kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića, poslednjeg kralja iz dinastije Obrenovića.

Draga je navodno bila okorela bludnica koja je zaludela deset godina mlađeg kralja Aleksandra i pokušala je da na srpski presto dovede svog brata. Važi za glavnog krivca masakra kraljevskog para u noći između 28. i 29. maja 1903. kad je ugašena dinastija Obrenovića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Bila je udata za kralja, sahranjena bez ceremonije i oglašavanja zvona (FOTO) Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo obrazloženje je korišćeno kao opravdanje krvavog Majskog prevrata, posle kojeg su zaverenici na presto Srbije doveli Karađorđeviće. Režimska propaganda je od tada satanizovala Obrenoviće, a naročito kraljicu Dragu, koja je želela da bude pisac, a igrom sudbine je postala kraljica.

Draga, unuka vojvode i finansijera prvog i drugog ustanka Nikole Milićevića Lunjevice, u devetoj godini je poslata u Beograd da završi osnovnu školu, ali i “Ženski zavod”, u kojem je savladala ruski, francuski i nemački jezik. Ubrzo je napravila skandal i osramotila porodicu (u to vreme se tako smatralo), jer je počela da zarađuje kao novinar, prevodilac i pisac, pišu Novosti.

Koliko je istine, a koliko mitova nastalo u godinama posle ubistva okružilo sećanje na Dragu Mašin?

Odgovore na ta pitanja postavili su stručnjaci Muzeja rudarsko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

- U pitanju je bila jedna od najtragičnijih antiheroina srpske istorije - napominje Jelena Vukčević, istoričarka trsteničke Muzejske zbirke.

- Često je u javnosti bila jedini krivac za pad dinastije Obrenović od koje se očekivalo da podari naslednika.

Zaboravilo se da je bila i humanitarna radnica, književnica, prevoditeljka, pokroviteljka Jovanu Steriji Popoviću, podigla spomenik Jovanu Iliću.

- Pre nego što su tela kralja i kraljice preneta s travnjaka ispred dvora na Staro groblje u dvoru je izvršena obdukija - istražuje dr Ana Stolić.

Opelu očitanom na brzinu u kapeli na groblju kod stare Crkve Svetog Marka prisustvovao je samo kraljev sabor.

Kraljevski par je sahranjen bez ceremonije i oglašavanja zvona. Otkopani su grobovi Obrenovića, najpre kneza Milana, sina kneza Miloša, ali je bio premalen. Potom je otvoren grob Ane Obrenović u koji su smešteni kovčezi kralja i kraljice.

Posle okrutnog ubistva, Aleksandar je režimskom propagandom proglašen za ludaka, a Draga za ženu bez morala.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading