VOĆE SA CRVIMA: Da li je bezbedno za konzumaciju, iznenadićete se
Leti volimo da uživamo u voću, birajući između obilja jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, može se desiti da nas neprijatno iznenadi crv u plodu.
Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga ne primetimo na vreme. Pitanje koje se postavlja jeste – da li nam voće sa crvima može naškoditi?
Povrće i voće su osnova zdrave ishrane, a leti imamo veliki izbor ukusnih plodova. Najvažnije je da biramo voće iz proverenih izvora i da ga dobro operemo pre nego što ga pojedemo.
Takođe, valja pažljivo pregledati voće kako bismo videli ima li kakvih mrlja, rupa ili drugih oštećenja. Ako ih ne pronađemo, možemo biti prilično sigurni da nema neželjenih gostiju. Ipak, ni temeljno pranje i pregled možda neće otkriti crve u plodu. Najčešće ih pronalazimo u šljivama i trešnjama, jer ne zavirujemo uvek u plod pre nego što ga pojedemo.
Mnogi se pitaju da li je bezbedno jesti voće sa crvima. Ispostavlja se da je to bezopasno, mnogo bezbednije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolesti, niti njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jedenje „crvljivih“ trešanja, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), u suštini je bezbedno. Ovako voće neće izazvati probavne smetnje, a kamoli trovanje hranom, naveo je za medije inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Međutim, voće koje je već počelo da truli predstavlja ozbiljniju pretnju po zdravlje. Ako plod počne da menja boju, omekša ili propada, najbolje je izbegavati ga zbog „razvoja nepoželjne mikroflore“. Stručnjaci savetuju da takvo voće treba baciti. Buđavo voće takođe nije za jelo, jer čak i ako se buđ pojavi na malom delu, ceo plod treba odbaciti. Spore buđi, iako nevidljive, mogu se proširiti po celom voću i izazvati probleme onom ko ga konzumira.
Neodoljiva supa za koju recept mora da zna svaka domaćica: Obogatite trpezu ovim izvrsnim jelom
Ova krem supa nije samo ukusna — napravljena je od pečene bundeve, šargarepe, luka i belog luka, što mu daje prirodnu slatkoću i dubinu ukusa.
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Komentari(0)