VOĆE SA CRVIMA: Da li je bezbedno za konzumaciju, iznenadićete se
Leti volimo da uživamo u voću, birajući između obilja jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, može se desiti da nas neprijatno iznenadi crv u plodu.

Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga ne primetimo na vreme. Pitanje koje se postavlja jeste – da li nam voće sa crvima može naškoditi?
Povrće i voće su osnova zdrave ishrane, a leti imamo veliki izbor ukusnih plodova. Najvažnije je da biramo voće iz proverenih izvora i da ga dobro operemo pre nego što ga pojedemo.
Takođe, valja pažljivo pregledati voće kako bismo videli ima li kakvih mrlja, rupa ili drugih oštećenja. Ako ih ne pronađemo, možemo biti prilično sigurni da nema neželjenih gostiju. Ipak, ni temeljno pranje i pregled možda neće otkriti crve u plodu. Najčešće ih pronalazimo u šljivama i trešnjama, jer ne zavirujemo uvek u plod pre nego što ga pojedemo.
Mnogi se pitaju da li je bezbedno jesti voće sa crvima. Ispostavlja se da je to bezopasno, mnogo bezbednije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolesti, niti njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jedenje „crvljivih“ trešanja, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), u suštini je bezbedno. Ovako voće neće izazvati probavne smetnje, a kamoli trovanje hranom, naveo je za medije inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Međutim, voće koje je već počelo da truli predstavlja ozbiljniju pretnju po zdravlje. Ako plod počne da menja boju, omekša ili propada, najbolje je izbegavati ga zbog „razvoja nepoželjne mikroflore“. Stručnjaci savetuju da takvo voće treba baciti. Buđavo voće takođe nije za jelo, jer čak i ako se buđ pojavi na malom delu, ceo plod treba odbaciti. Spore buđi, iako nevidljive, mogu se proširiti po celom voću i izazvati probleme onom ko ga konzumira.

LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati
Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)