VOĆE SA CRVIMA: Da li je bezbedno za konzumaciju, iznenadićete se
Leti volimo da uživamo u voću, birajući između obilja jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, može se desiti da nas neprijatno iznenadi crv u plodu.

Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga ne primetimo na vreme. Pitanje koje se postavlja jeste – da li nam voće sa crvima može naškoditi?
Povrće i voće su osnova zdrave ishrane, a leti imamo veliki izbor ukusnih plodova. Najvažnije je da biramo voće iz proverenih izvora i da ga dobro operemo pre nego što ga pojedemo.
Takođe, valja pažljivo pregledati voće kako bismo videli ima li kakvih mrlja, rupa ili drugih oštećenja. Ako ih ne pronađemo, možemo biti prilično sigurni da nema neželjenih gostiju. Ipak, ni temeljno pranje i pregled možda neće otkriti crve u plodu. Najčešće ih pronalazimo u šljivama i trešnjama, jer ne zavirujemo uvek u plod pre nego što ga pojedemo.
Mnogi se pitaju da li je bezbedno jesti voće sa crvima. Ispostavlja se da je to bezopasno, mnogo bezbednije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolesti, niti njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jedenje „crvljivih“ trešanja, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), u suštini je bezbedno. Ovako voće neće izazvati probavne smetnje, a kamoli trovanje hranom, naveo je za medije inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Međutim, voće koje je već počelo da truli predstavlja ozbiljniju pretnju po zdravlje. Ako plod počne da menja boju, omekša ili propada, najbolje je izbegavati ga zbog „razvoja nepoželjne mikroflore“. Stručnjaci savetuju da takvo voće treba baciti. Buđavo voće takođe nije za jelo, jer čak i ako se buđ pojavi na malom delu, ceo plod treba odbaciti. Spore buđi, iako nevidljive, mogu se proširiti po celom voću i izazvati probleme onom ko ga konzumira.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu

Najukusnije krofne od samo 2 sastojka: Gotove za 10 minuta - recept obara sa nogu
Recept za najukusnije krofne od dva sastojka obara sa nogu

Prste da poližeš: Ovo je recept za najsočniju gurmansku pljeskavicu
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.
Komentari(0)