LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način

Izvor: Trpeza

19:00

Gastronomija 0

Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.

lenja pita
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

3 jaja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 čaša jogurta

1 čaša ulja

1 čaša šećera

2 čaše brašna

1 kesica praška za pecivo

Za fil

1 kg rendanih jabuka

2 kašike ulja

1 kesica burbon vanilin šećera

pola kesice cimeta

šećer po želji

3 kašike griza

prah šećer

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto jaja sa šećerom. Sipajte ulje i jogurt pa ponovo umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa sjedinite dok ne dobijete mekano testo. Rendane jabuke prodinstajte u šerpici na ulju, pa dodajte šećere i cimet. Umešajte i 3 kašike griza. Polovinu testa stavite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadite i nanesite fil pa prekrijte drugom polovinom testa. Pecite još 40 minuta. Čačkalicom proverite da li je lenja pita pečena. Ostavite da se ohladi, pa secite na kocke. Pospite obilno sa prah šećerom. Prijatno!

(Trpeza)

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/manifestacije/vesti/94868/belmuzijada-u-svrljigu-program-manifestacije-koju-obozavaju-u-ovom-delu-srbije-i-recept-za-najbolji-belmuz/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/93708/najlepse-domace-princes-krofne-sa-ukusom-detinjstva-tope-se-ustima/vest

 

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading