BELMUŽIJADA U SVRLJIGU Program manifestacije koju OBOŽAVAJU u ovom delu Srbije i recept za NAJBOLJI BELMUŽ

Lepote Srbije

16:00

Manifestacije 0

Gde su najsnažniji muževi, tamo je i najukusniji Belmuž!

Belmuž
Printscreen/restorani beograd

Narodna predanja kažu da je staroplaninski specijalitet od sira dobio ime po belom siru od kog se pravi i tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu bila potrebna jaka muška ruka — a na Belmužijadi u Svrljigu ćete uz bogat kulturni program od 2. do 4. avgusta imati priliku da doživite ukuse najlepših recepata za ovu tradicionalnu hranu balkanskih pastira.

Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Belmuž se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira. Uz sir, dodaje se malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najukusniji belmuž se dobija kada se koristi nekoliko vrsta sira.

Sastojci za belmuž sa kukuruznim brašnom:

1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)

150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli.

Za pravljenje belmuža, prvo se sir stavi u šerpu ili tiganj i topi na jakoj vatri. Kada se sir istopi, dodaje se brašno i sve se dobro promeša.

Polako se dodaje brašno i nastavi se sa mešanjem sve dok se ne dobije čvršća smesa. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Jelo se meša nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.

Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina i i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.

Stari kažu da belmuž daje snagu i vitalnost, pa se često koristi u ishrani pastira. U šali ili ozbiljno, postoje i oni koji tvrde da izraz “belmuž” znači muž koji je obeleo obraz i da treba da je osnovna hrana mladoženja.

Dakle, belmuž je jednostavan, ali autentičan specijalitet koji odiše tradicijom i ukusom.

Tradicionalna, osamnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija „Belmužijada“ održaće se 2., 3. i 4. avgusta na Sportskom centru „Pastirište“ u Svrljigu. Ovaj događaj, koji svake godine privlači više desetina hiljada posetilaca, ponovo će biti u fokusu javnosti.

Posetioce očekuje bogat program koji uključuje takmičenje u pripremanju belmuža. Pored toga, biće organizovano i nadmetanje u pastirskom višeboju, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, kao i izbor najlepše pastirice i pastira. Na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi, na kojima će posetioci moći da kupe razne proizvode i suvenire.

Ovogodišnja Belmužijada biće upotpunjena nastupima poznatih estradnih imena. Prve večeri, 2. avgusta, publiku će zabavljati Boban Zdravković, dok će druge večeri, 3. avgusta, na sceni biti Dragana Mirković. Trećeg i ujedno poslednjeg dana manifestacije, 4. avgusta, posetioci će imati priliku da uživaju u nastupu Zorane Mićanović.

Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

dani danila lazovica

Velikanu u čast: U Priboju se od 18. do 21. septembra održava jedanaesti po redu festival "Dani Danila Lazovića"

Manifestacije

12:00

16 septembar, 2024

Jedanaesti festival „Dani Danila Lazovića”, pod sloganom „Govorim poeziju, čuvam kulturu!” održava se u Priboju od 18. do 21. septembra. Osnivači festivala su Zavičajni muzej Priboj i Dom kulture „Pivo Karamatijević” uz podršku opštine Priboj. Ovogodišnji program festivala podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nušićijada Ivanjica

NUŠIĆ DOBIO KLJUČEVE GRADA: Veličanstvene slike iz Ivanjice poslate u svet, kao da je vreme stalo (FOTO)

Manifestacije

18:00

24 avgust, 2024

Opština Ivanjica od juče ima novog predsednika, a to je ni manje ni više Branislav Nušić kome su predati ključevi grada. Sve ovo govori samo jedno - počela je još jedna Nušićajada u Ivanjici, manifestacija koja slavi humor, smeh i kulturu. Glumac Milan Milosavljević je već tradicionalno u ulozi čuvenog srpskog pisca i upravo on će biti domaćin i vlast naredna tri dana.

Komentari(0)

Loading