BELMUŽIJADA U SVRLJIGU Program manifestacije koju OBOŽAVAJU u ovom delu Srbije i recept za NAJBOLJI BELMUŽ
Gde su najsnažniji muževi, tamo je i najukusniji Belmuž!
Narodna predanja kažu da je staroplaninski specijalitet od sira dobio ime po belom siru od kog se pravi i tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu bila potrebna jaka muška ruka — a na Belmužijadi u Svrljigu ćete uz bogat kulturni program od 2. do 4. avgusta imati priliku da doživite ukuse najlepših recepata za ovu tradicionalnu hranu balkanskih pastira.
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:
POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Specijalitet koji priča više jezika.
Možda vas zanima:
POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Specijalitet koji priča više jezika.
Možda vas zanima:
POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.
RECEPT ZA PRAVI BELMUŽ Pastirski specijalitet iz istočne Srbije
Specijalitet koji priča više jezika.
Belmuž se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira. Uz sir, dodaje se malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najukusniji belmuž se dobija kada se koristi nekoliko vrsta sira.
Sastojci za belmuž sa kukuruznim brašnom:
1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli.
Za pravljenje belmuža, prvo se sir stavi u šerpu ili tiganj i topi na jakoj vatri. Kada se sir istopi, dodaje se brašno i sve se dobro promeša.
Polako se dodaje brašno i nastavi se sa mešanjem sve dok se ne dobije čvršća smesa. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Jelo se meša nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina i i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.
Stari kažu da belmuž daje snagu i vitalnost, pa se često koristi u ishrani pastira. U šali ili ozbiljno, postoje i oni koji tvrde da izraz “belmuž” znači muž koji je obeleo obraz i da treba da je osnovna hrana mladoženja.
Dakle, belmuž je jednostavan, ali autentičan specijalitet koji odiše tradicijom i ukusom.
Tradicionalna, osamnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija „Belmužijada“ održaće se 2., 3. i 4. avgusta na Sportskom centru „Pastirište“ u Svrljigu. Ovaj događaj, koji svake godine privlači više desetina hiljada posetilaca, ponovo će biti u fokusu javnosti.
Posetioce očekuje bogat program koji uključuje takmičenje u pripremanju belmuža. Pored toga, biće organizovano i nadmetanje u pastirskom višeboju, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, kao i izbor najlepše pastirice i pastira. Na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi, na kojima će posetioci moći da kupe razne proizvode i suvenire.
Ovogodišnja Belmužijada biće upotpunjena nastupima poznatih estradnih imena. Prve večeri, 2. avgusta, publiku će zabavljati Boban Zdravković, dok će druge večeri, 3. avgusta, na sceni biti Dragana Mirković. Trećeg i ujedno poslednjeg dana manifestacije, 4. avgusta, posetioci će imati priliku da uživaju u nastupu Zorane Mićanović.
Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.
Od 9. do 11. oktobra održaće se Kongres ruralnog turizma Vojvodine „Ej, salaši na severu Bačke”
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda APV, Razvojnog fonda APV organizuje: Kongres ruralnog turizma Vojvodine: „Ej, salaši na severu Bačke” koji će se održati 09.-11. oktobra 2024. godine u prostoru „Eko centra” (Jezerska bb) na Paliću, uz obilazak somborskih i subotičkih salaša.
Biće postavljena izložba krstova drvorezbarske kolonije: Sutra na veliki praznik Krstovdan počinju „Dani Patrijarha Pavla“ u Čačku
Sutra, tradicionalno deveti put za redom u okviru manifestacije „Dani Patrijarha Pavla” na dan Vozdvoženja Časnog Krsta - Krstovdan,
Četvorica piju, a peti im sipa u čašice i zadužen da ih bezbedno vrati kući: Sitno se odbrojava do početka Rakijade
Prelazak preko grede kad već takmičari dobro cugnu završni je deo takmičenja
KONJIČKI SABOR Trinaestogodišnja Natalija jedan je od najmlađih džokeja u Svilajncu (FOTO)
Brojne su manifestacije koje se tokom čitave godine održavaju u Srbiji, ali Konjički sabor koji se održava u Svilajncu više od jedne decenije svakako je jedinstven.
SPREMNI ZA NOVU ČIVIJADU Počeo je belosvetski vašar humora i satire u Šapcu
Grad Šabac upućuje pozivnicu svim građanima širom Srbije, ali i van granica naše zemlje, da od 19. do 21. septembra borave u Čivijškoj republici, epicentru dobrog raspoloženja, zabave i šarenila!
Komentari(0)