BELMUŽIJADA U SVRLJIGU Program manifestacije koju OBOŽAVAJU u ovom delu Srbije i recept za NAJBOLJI BELMUŽ
Gde su najsnažniji muževi, tamo je i najukusniji Belmuž!

Narodna predanja kažu da je staroplaninski specijalitet od sira dobio ime po belom siru od kog se pravi i tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu bila potrebna jaka muška ruka — a na Belmužijadi u Svrljigu ćete uz bogat kulturni program od 2. do 4. avgusta imati priliku da doživite ukuse najlepših recepata za ovu tradicionalnu hranu balkanskih pastira.
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
Možda vas zanima:

Belmuž – starinski specijalitet iz Istočne Srbije koji obnavlja snagu
Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

Belmuž – starinski specijalitet iz Istočne Srbije koji obnavlja snagu
Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Možda vas zanima:

Belmuž – starinski specijalitet iz Istočne Srbije koji obnavlja snagu
Otkrijte ukusni pastirski specijalitet od mladog sira i kukuruznog brašna, koji su naši preci pripremali još pre nekoliko vekova

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje
Belmuž se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira. Uz sir, dodaje se malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najukusniji belmuž se dobija kada se koristi nekoliko vrsta sira.
Sastojci za belmuž sa kukuruznim brašnom:
1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli.
Za pravljenje belmuža, prvo se sir stavi u šerpu ili tiganj i topi na jakoj vatri. Kada se sir istopi, dodaje se brašno i sve se dobro promeša.
Polako se dodaje brašno i nastavi se sa mešanjem sve dok se ne dobije čvršća smesa. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Jelo se meša nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina i i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.
Stari kažu da belmuž daje snagu i vitalnost, pa se često koristi u ishrani pastira. U šali ili ozbiljno, postoje i oni koji tvrde da izraz “belmuž” znači muž koji je obeleo obraz i da treba da je osnovna hrana mladoženja.
Dakle, belmuž je jednostavan, ali autentičan specijalitet koji odiše tradicijom i ukusom.
Tradicionalna, osamnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija „Belmužijada“ održaće se 2., 3. i 4. avgusta na Sportskom centru „Pastirište“ u Svrljigu. Ovaj događaj, koji svake godine privlači više desetina hiljada posetilaca, ponovo će biti u fokusu javnosti.
Posetioce očekuje bogat program koji uključuje takmičenje u pripremanju belmuža. Pored toga, biće organizovano i nadmetanje u pastirskom višeboju, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, kao i izbor najlepše pastirice i pastira. Na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi, na kojima će posetioci moći da kupe razne proizvode i suvenire.
Ovogodišnja Belmužijada biće upotpunjena nastupima poznatih estradnih imena. Prve večeri, 2. avgusta, publiku će zabavljati Boban Zdravković, dok će druge večeri, 3. avgusta, na sceni biti Dragana Mirković. Trećeg i ujedno poslednjeg dana manifestacije, 4. avgusta, posetioci će imati priliku da uživaju u nastupu Zorane Mićanović.
Organizator manifestacije je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

Lepota, talenat i šarm koji osvaja: Ovo su i zvanično najlepše devojke Gornjeg Milanovca, veče za pamćenje u prelepom ambijentu (FOTO)
Gornji Milanovac je postao scena elegancije, talenta i mladosti, jer je u ovom gradu održano polufinale izbora za „Miss Srbije 2025“. Ovaj događaj, koji se s pravom može nazvati susretom lepote i inteligencije, okupio je devojke koje su pored fizičke lepote pokazale i šarm, talenat, samopouzdanje i pronicljivost.

Važno obaveštenje za vozače: Izmena saobraćaja tokom manifestacije Sabor frulaša u Prislonici, saobraćajna policija će kontrolisati situaciju na licu mesta
U cilju bezbednog odvijanja saobraćaja tokom manifestacije Sabora frulaša „Oj Moravo“ u periodu od 26. do 27. jula 2025. godine u MZ Prislonica, predviđena je privremena izmena režima saobraćaja na opštinskom putu OP 123-20, uz postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije.

Ovo je najposećenija opština na istoku Srbije, na hiljade gostiju tokom trajanja Etnofesta: Kladovo postaje popularna turistička destinacija
Stalno se povećava broj gostiju, ali i broj smeštajnih kapaciteta

Neverovatne slike sa zapada Srbije, rekom Drinom zaplovilo oko 20.000 ljudi: Najbolja žurka na Balkanu trenutno je u Bajinoj Bašti
Najveća žurka na reci na Balkanu ušla je u svoj zenit. Jutros tačno u 10 sati, u Bajinoj Bašti je započeo spektakularni spust Drinom, od Perućca do Rogačice, čime je 31. Drinska regata dostigla svoj vrhunac.

LILANJE: Običaj iz Zapadne Srbije STARIJI OD HRIŠĆANSTVA koji danas možete videti ako posetite OVAJ GRAD
Za veliki broj praznika u Srbiji vezuju se živopisni narodni običaji koji su i pored protoka vremena uspeli da opstanu i sačuvaju se do današnjih dana. Jedan od najveselijih i svakako vizuelno najlepših je – lilanje. A ono je poslednjih godina doživelo i svoju pravu renesansu i to u Loznici kroz jedan od najveselijih i izuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo koji će se ove godine održati od 11. do 16. jula u ovom gradu. Organizator je Turistička organizacija grada Loznice, a pod pokroviteljstvom grada Loznice.
Komentari(0)