NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva

Jelica Jovanović

17:00 >> 16:24

Gastronomija 0

Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.

Srpska jela
Shutterstock

Ako želite da istražite gastronomske čarolije ovog kraja, evo nekoliko najpoznatijih jela iz istočne Srbije:

Mamaljiga (vlaški kačamak): Slična kačamku, mamaljiga se pravi od kukuruznog brašna i vode. Servira se uz kajmak i mleko. Njen jednostavan ukus i tekstura čine je omiljenom među lokalnim stanovništvom

Proja na masti: Ovo je tradicionalno jelo koje se priprema od kukuruznog brašna, vode, soli, jaja i svinjske masti. Proja se peče u rerni i ima specifičan ukus koji će vas osvojiti.

Možda vas zanima:

junetina

SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!

Gastronomija

17:00

13 jul, 2024

Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.

Možda vas zanima:

junetina

SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!

Gastronomija

17:00

13 jul, 2024

Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.

Možda vas zanima:

junetina

SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!

Gastronomija

17:00

13 jul, 2024

Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.

Čorba od sira: Ova čorba je bogata ukusom i sastojcima. Priprema se od sira, kisele pavlake, jaja, brašna i začina. Čorba od sira je omiljeni specijalitet u istočnoj Srbiji.

Vlaška pogača: Ova pogača je karakteristična za istočnu Srbiju. Priprema se od brašna, kvasca, soli i vode. Vlaška pogača je sočna, mirisna i idealna za doručak ili večeru.

Salata orahovača: Ovaj specijalitet je kombinacija svežeg povrća, oraha, belog luka i maslinovog ulja. Salata orahovača je osvežavajuća i bogata hranljivim sastojcima.

Pored ovih jela, istočna Srbija je takođe poznata po kvalitetnim vinima. Vina iz ovog regiona su se izborila za svoje mesto kvalitetom i mogu biti odličan pratilac ovih ukusnih specijaliteta.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/92665/savrsena-junetina-sa-krompirom-ukusan-obrok-za-celu-porodicu/vest

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading