Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.

pita od praziluka
Shutterstock

Pite i gibanice često su centralni deo srpskih porodičnih okupljanja. Bez obzira da li se radi o slavi, rođendanu ili običnom nedeljnom ručku, ove ukusne delicije uvek pronađu svoje mesto na trpezi. Njihova priprema često uključuje celu porodicu, što dodatno doprinosi njihovoj posebnosti i značaju.Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.

Sastojci:

250 g pšeničnog brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

250g kukuruznog brašna

1 kesica praška za pecivo

2 struka praziluka

2 čaše kisele vode

pola čaše ulja

so, biber

Priprema

Sitno iseckajte praziluk pa ga propržite na malo ulja. Sastavite u dubljoj posudi kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu, so i biber, pa sve dobro promešajte. Ovome dodajte prženi praziluk pa izjednačite mešanjem smesu. Sipajte smesu u podmazanu okruglu tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite pitu 30 minuta.

Prijatno!

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/85755/pita-krompirusa-jelo-koje-mirise-na-bakinu-kuhinju/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/87579/svadbarski-kupus-jelo-kome-necete-odoleti-toliko-je-ukusan-da-mu-je-posvecena-i-manifestacija-u-mrcajevcima/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/87851/zapeceni-krompir-sa-pecurkama-ukus-koji-osvaja-na-prvi-zalogaj/vest

 

Komentari(0)

Loading