Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!
Pite i gibanice imaju dugogodišnju tradiciju u srpskoj kuhinji. Njihovo poreklo seže vekovima unazad, a recepti su se prenosili s kolena na koleno, često uz male modifikacije i prilagođavanja lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Gibanice, posebno, imaju korene u balkanskoj kuhinji i mogu se naći u različitim varijantama širom regiona.
Pite i gibanice često su centralni deo srpskih porodičnih okupljanja. Bez obzira da li se radi o slavi, rođendanu ili običnom nedeljnom ručku, ove ukusne delicije uvek pronađu svoje mesto na trpezi. Njihova priprema često uključuje celu porodicu, što dodatno doprinosi njihovoj posebnosti i značaju.Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
Sastojci:
250 g pšeničnog brašna
Možda vas zanima:
FENOMENALNA Pita od praziluka, napravićete je za čas a pojesti još i brže, toliko je ukusna
Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
Možda vas zanima:
FENOMENALNA Pita od praziluka, napravićete je za čas a pojesti još i brže, toliko je ukusna
Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
Možda vas zanima:
FENOMENALNA Pita od praziluka, napravićete je za čas a pojesti još i brže, toliko je ukusna
Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
250g kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
2 struka praziluka
2 čaše kisele vode
pola čaše ulja
so, biber
Priprema
Sitno iseckajte praziluk pa ga propržite na malo ulja. Sastavite u dubljoj posudi kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu, so i biber, pa sve dobro promešajte. Ovome dodajte prženi praziluk pa izjednačite mešanjem smesu. Sipajte smesu u podmazanu okruglu tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite pitu 30 minuta.
Prijatno!
Pročitajte još:
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)