Po receptu naših prabaka! Bunar kiflice vraćaju u detinjstvo

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Bunar kiflice su starinski recept koji je u bivšoj Jugoslaviji znala svaka domaćica, a tajna je u posebnoj pripremi testa.

Po receptu naših prabaka! Bunar kiflice vraćaju u detinjstvo
Shutterstock

Bunar kiflice su naziv dobile po načinu na koji su se nekada pravile. Radi se o posebnoj pripremi testa koje je raslo polagano na hladnom.

Kako nekada nije bilo frižidera, umešeno testo se spuštalo u bunar, a otuda je naziv i potekao. Recept se prenosio sa kolena na koleno, a u bivšoj Jugoslaviji nije bilo domaćice koja nije imala ovaj recept. Bunar kiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.

Sastojci:

800 g brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

350 g masti

2 jajeta

1 paketić kvasca

250 ml mleka

2 kašike šećera

150 g šećera u prahu

džem po ukusu

Priprema:

Kvasac izmrvite u toplo mleko, dodajte kašiku šećera, pa ostavite da se aktivira. Mast umutite sa preostalim šećerom i jajima. U mast postepeno dodajte brašno i kvasac, pa zamesite glatko testo. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći. Sutradan testo podelite u tri jednaka dela. Svaki od njih razvucite na debljinu oko pola centimetra, pa isecite na 9 jednakih trouglova. U širi deo dodajte po kašiku džema i zamotajte kiflice. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih pecite na 180 stepeni najviše 20 minuta. Vodite računa da vam kiflice ostanu što belje ili da tek blago porumene. Dok su još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.

Komentari(0)

Loading