Po receptu naših prabaka! Bunar kiflice vraćaju u detinjstvo
Bunar kiflice su starinski recept koji je u bivšoj Jugoslaviji znala svaka domaćica, a tajna je u posebnoj pripremi testa.
![kiflice](/data/images/2023-05-30/55987_shutterstock-1854458104_f.jpg?timestamp=1708383600)
Bunar kiflice su naziv dobile po načinu na koji su se nekada pravile. Radi se o posebnoj pripremi testa koje je raslo polagano na hladnom.
Kako nekada nije bilo frižidera, umešeno testo se spuštalo u bunar, a otuda je naziv i potekao. Recept se prenosio sa kolena na koleno, a u bivšoj Jugoslaviji nije bilo domaćice koja nije imala ovaj recept. Bunar kiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.
Sastojci:
800 g brašna
Možda vas zanima:
![kiflice](/data/images/2023-05-26/55730_kiflice-shutterstock-1338369089_f.jpg)
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
![RECEPT KOJI SE PRENOSIO S KOLENA NA KOLENO Nema domaćice u Jugoslaviji koja nije znala za bunar kiflice, a evo kako da ih i vi napravite](/data/images/2023-04-03/50349_kiflice-shutterstock-781199329_f.jpg)
RECEPT KOJI SE PRENOSIO S KOLENA NA KOLENO Nema domaćice u Jugoslaviji koja nije znala za bunar kiflice, a evo kako da ih i vi napravite
Recept se prenosio sa kolena na koleno, a u bivšoj Jugoslaviji nije bilo domaćice koja nije imala ovaj recept. Bunar kiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.
Možda vas zanima:
![kiflice](/data/images/2023-05-26/55730_kiflice-shutterstock-1338369089_f.jpg)
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
![RECEPT KOJI SE PRENOSIO S KOLENA NA KOLENO Nema domaćice u Jugoslaviji koja nije znala za bunar kiflice, a evo kako da ih i vi napravite](/data/images/2023-04-03/50349_kiflice-shutterstock-781199329_f.jpg)
RECEPT KOJI SE PRENOSIO S KOLENA NA KOLENO Nema domaćice u Jugoslaviji koja nije znala za bunar kiflice, a evo kako da ih i vi napravite
Recept se prenosio sa kolena na koleno, a u bivšoj Jugoslaviji nije bilo domaćice koja nije imala ovaj recept. Bunar kiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.
Možda vas zanima:
![kiflice](/data/images/2023-05-26/55730_kiflice-shutterstock-1338369089_f.jpg)
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
![RECEPT KOJI SE PRENOSIO S KOLENA NA KOLENO Nema domaćice u Jugoslaviji koja nije znala za bunar kiflice, a evo kako da ih i vi napravite](/data/images/2023-04-03/50349_kiflice-shutterstock-781199329_f.jpg)
RECEPT KOJI SE PRENOSIO S KOLENA NA KOLENO Nema domaćice u Jugoslaviji koja nije znala za bunar kiflice, a evo kako da ih i vi napravite
Recept se prenosio sa kolena na koleno, a u bivšoj Jugoslaviji nije bilo domaćice koja nije imala ovaj recept. Bunar kiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.
350 g masti
2 jajeta
1 paketić kvasca
250 ml mleka
2 kašike šećera
150 g šećera u prahu
džem po ukusu
Priprema:
Kvasac izmrvite u toplo mleko, dodajte kašiku šećera, pa ostavite da se aktivira. Mast umutite sa preostalim šećerom i jajima. U mast postepeno dodajte brašno i kvasac, pa zamesite glatko testo. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći. Sutradan testo podelite u tri jednaka dela. Svaki od njih razvucite na debljinu oko pola centimetra, pa isecite na 9 jednakih trouglova. U širi deo dodajte po kašiku džema i zamotajte kiflice. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih pecite na 180 stepeni najviše 20 minuta. Vodite računa da vam kiflice ostanu što belje ili da tek blago porumene. Dok su još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)