Po receptu naših prabaka! Bunar kiflice vraćaju u detinjstvo
Bunar kiflice su starinski recept koji je u bivšoj Jugoslaviji znala svaka domaćica, a tajna je u posebnoj pripremi testa.

Bunar kiflice su naziv dobile po načinu na koji su se nekada pravile. Radi se o posebnoj pripremi testa koje je raslo polagano na hladnom.
Kako nekada nije bilo frižidera, umešeno testo se spuštalo u bunar, a otuda je naziv i potekao. Recept se prenosio sa kolena na koleno, a u bivšoj Jugoslaviji nije bilo domaćice koja nije imala ovaj recept. Bunar kiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.
Sastojci:
800 g brašna
Možda vas zanima:

Stare domaćice znaju najbolju caku za pamučne kiflice sa sirom: Brzo se prave, a ukus savršen - recept za desetku
Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
Možda vas zanima:

Stare domaćice znaju najbolju caku za pamučne kiflice sa sirom: Brzo se prave, a ukus savršen - recept za desetku
Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
Možda vas zanima:

Stare domaćice znaju najbolju caku za pamučne kiflice sa sirom: Brzo se prave, a ukus savršen - recept za desetku
Caka je u dizanom testu za kiflice sa sirom koje će svaki zalogaj učiniti preukusnim.

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
350 g masti
2 jajeta
1 paketić kvasca
250 ml mleka
2 kašike šećera
150 g šećera u prahu
džem po ukusu
Priprema:
Kvasac izmrvite u toplo mleko, dodajte kašiku šećera, pa ostavite da se aktivira. Mast umutite sa preostalim šećerom i jajima. U mast postepeno dodajte brašno i kvasac, pa zamesite glatko testo. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći. Sutradan testo podelite u tri jednaka dela. Svaki od njih razvucite na debljinu oko pola centimetra, pa isecite na 9 jednakih trouglova. U širi deo dodajte po kašiku džema i zamotajte kiflice. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih pecite na 180 stepeni najviše 20 minuta. Vodite računa da vam kiflice ostanu što belje ili da tek blago porumene. Dok su još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)