Kako da napravite UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ? Izgleda teško, ali je proces veoma jednostavan
Pogača je neizostavni deo slavske trpeze
Slavljenje slave je jedinstven religijski običaj kojim porodica poštuje ne samo sveca i Crkvu, nego i svoje pretke. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, sveća i vino. Slavski kolač predstavlja vrhunac umeća svake domaćice, a pravi se veče uoči slave. Kada se umesi pogača, na red dolazi pravljenje ukrasa koji simbolizuju sreću i blagostanje i čija je priprema jednostavna.Ukrasi za slavski kolač se prave od posebnog posnog testa bez mleka, kvasca i jaja.
Sam slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Za utiskivanje ovoga znaka koristi se drveni pečat koji se kupuje u crkvi, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno. Ukrašava se ornamentima po želji domaćice, a svaki simbol ima svoje značenje. Ukrasi na slavskom kolaču trebaju da budu svetliji, a to ćete dobiti ako u testo dodate više soli. Običaj vezan za slavski kolač podrazumeva to da ga ukućani lome tačno u podne.
Ako se desi da ukrasi na slavskom kolaču zagore, spasićete ih tako što razmutite brašno u vodi i premažete ukrase koji će pobeleti kada se osuše. Ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.
Možda vas zanima:
ŠTA ZNAČE UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU: Jedan je IZUZETNO VAŽAN, a evo šta simbolizuju ostali koje često viđamo na pogači
Slavski kolač je jedan od najbitnijih elemenata slavske trpeze kao simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. On je uvek okrugao i ukrašava se figurama od testa, koje su simboli želja domaćina i domaćice za blagostanje porodice.
Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćini urade ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Slavska sveća, slavska ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva a u nekim domaćinstvima i tri kolača- neke porodice ih seku sve na dan slave, a u nekim kućama jedan kolač se seče uoči praznika, jedan sutradan, a treći dan nakonvažnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač- kod kuće ili u crkvi?
Možda vas zanima:
ŠTA ZNAČE UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU: Jedan je IZUZETNO VAŽAN, a evo šta simbolizuju ostali koje često viđamo na pogači
Slavski kolač je jedan od najbitnijih elemenata slavske trpeze kao simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. On je uvek okrugao i ukrašava se figurama od testa, koje su simboli želja domaćina i domaćice za blagostanje porodice.
Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćini urade ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Slavska sveća, slavska ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva a u nekim domaćinstvima i tri kolača- neke porodice ih seku sve na dan slave, a u nekim kućama jedan kolač se seče uoči praznika, jedan sutradan, a treći dan nakonvažnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač- kod kuće ili u crkvi?
Možda vas zanima:
ŠTA ZNAČE UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU: Jedan je IZUZETNO VAŽAN, a evo šta simbolizuju ostali koje često viđamo na pogači
Slavski kolač je jedan od najbitnijih elemenata slavske trpeze kao simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. On je uvek okrugao i ukrašava se figurama od testa, koje su simboli želja domaćina i domaćice za blagostanje porodice.
Gde treba PRESEĆI SLAVSKI KOLAČ, kod kuće ili u crkvi: Dobro je da domaćini urade ovo za BLAGOSTANJE i zdravlje porodice
Obeležavanje krsne slave u Srbiji prate brojni običaji. Slavska sveća, slavska ikona, kandilo, slavski kolač, ponekad jedan, dva a u nekim domaćinstvima i tri kolača- neke porodice ih seku sve na dan slave, a u nekim kućama jedan kolač se seče uoči praznika, jedan sutradan, a treći dan nakonvažnog datuma. A gde je najbolje preseći slavski kolač- kod kuće ili u crkvi?
Sastojci:
- 200 g brašna
- 3 kašičice soli
- 110-120 ml tople vode
Kako se prave ukrasi za slavski kolač - recept:
U posudi dobro sjedinite brašno, so i vodu. Dobijenu smesu za ukrase pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih par minuta. Napravite ukrase za slavski kolač, pa ih ređajte na pogaču. Ukrasi se stavljaju na slavski kolač kada je pogača skoro gotova. Kada poređate ukrase, vratite slavski kolač da se zapeče. U nastavku teksta pročitajte kako se prave ukrasi za slavski kolač i šta predstavljaju:
Klas žita
Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na slavskom kolaču potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst. Nakon toga uzmite valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecite testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita. Klas žita označava rodnu godinu.
Ptica
Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor. Gornji deo oblikujte kao vrat, glavu i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom. Ptica označava zdravlje, veselje i mir u kući.
Cvet (kala i ruža)
Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. NJih možete spajati i praviti veći cvet.
Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno da modlom oblikujete krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom. Cveće označava lepotu i čistoću duše i tela.
Grozd
Ako želite da ukrasite slavski kolač grozdom, potrebno je da napravite dva valjka od testa. Jedan dužine oko 15 cm i 2 mm debljine, a drugi iste te debljine, ali oko 2 cm dužine. Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po 4 veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke. Grožđe, u vinogradarskim krajevima, označava berićetnu godinu sa mnogo vina.
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Komentari(0)