Kako da napravite UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ? Izgleda teško, ali je proces veoma jednostavan
Pogača je neizostavni deo slavske trpeze

Slavljenje slave je jedinstven religijski običaj kojim porodica poštuje ne samo sveca i Crkvu, nego i svoje pretke. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, sveća i vino. Slavski kolač predstavlja vrhunac umeća svake domaćice, a pravi se veče uoči slave. Kada se umesi pogača, na red dolazi pravljenje ukrasa koji simbolizuju sreću i blagostanje i čija je priprema jednostavna.Ukrasi za slavski kolač se prave od posebnog posnog testa bez mleka, kvasca i jaja.
Sam slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Za utiskivanje ovoga znaka koristi se drveni pečat koji se kupuje u crkvi, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno. Ukrašava se ornamentima po želji domaćice, a svaki simbol ima svoje značenje. Ukrasi na slavskom kolaču trebaju da budu svetliji, a to ćete dobiti ako u testo dodate više soli. Običaj vezan za slavski kolač podrazumeva to da ga ukućani lome tačno u podne.
Ako se desi da ukrasi na slavskom kolaču zagore, spasićete ih tako što razmutite brašno u vodi i premažete ukrase koji će pobeleti kada se osuše. Ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.
Možda vas zanima:

Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Neobična tradicija iz zapadne Srbije: Kako se čuva obred slavskog kolača u selu Svilajnac
U srcu zapadne Srbije, selo Svilajnac krije jednu od najneobičnijih tradicija vezanih za pravljenje slavskog kolača. Za razliku od uobičajene porodične pripreme, ovde je pravljenje kolača zajednički čin cele zajednice, čime se obezbeđuje očuvanje starih običaja i jačanje kolektivnog duha.
Možda vas zanima:

Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Neobična tradicija iz zapadne Srbije: Kako se čuva obred slavskog kolača u selu Svilajnac
U srcu zapadne Srbije, selo Svilajnac krije jednu od najneobičnijih tradicija vezanih za pravljenje slavskog kolača. Za razliku od uobičajene porodične pripreme, ovde je pravljenje kolača zajednički čin cele zajednice, čime se obezbeđuje očuvanje starih običaja i jačanje kolektivnog duha.
Možda vas zanima:

Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Neobična tradicija iz zapadne Srbije: Kako se čuva obred slavskog kolača u selu Svilajnac
U srcu zapadne Srbije, selo Svilajnac krije jednu od najneobičnijih tradicija vezanih za pravljenje slavskog kolača. Za razliku od uobičajene porodične pripreme, ovde je pravljenje kolača zajednički čin cele zajednice, čime se obezbeđuje očuvanje starih običaja i jačanje kolektivnog duha.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 3 kašičice soli
- 110-120 ml tople vode
Kako se prave ukrasi za slavski kolač - recept:
U posudi dobro sjedinite brašno, so i vodu. Dobijenu smesu za ukrase pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih par minuta. Napravite ukrase za slavski kolač, pa ih ređajte na pogaču. Ukrasi se stavljaju na slavski kolač kada je pogača skoro gotova. Kada poređate ukrase, vratite slavski kolač da se zapeče. U nastavku teksta pročitajte kako se prave ukrasi za slavski kolač i šta predstavljaju:
Klas žita
Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na slavskom kolaču potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst. Nakon toga uzmite valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecite testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita. Klas žita označava rodnu godinu.
Ptica
Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor. Gornji deo oblikujte kao vrat, glavu i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom. Ptica označava zdravlje, veselje i mir u kući.
Cvet (kala i ruža)
Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. NJih možete spajati i praviti veći cvet.
Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno da modlom oblikujete krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom. Cveće označava lepotu i čistoću duše i tela.
Grozd
Ako želite da ukrasite slavski kolač grozdom, potrebno je da napravite dva valjka od testa. Jedan dužine oko 15 cm i 2 mm debljine, a drugi iste te debljine, ali oko 2 cm dužine. Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po 4 veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke. Grožđe, u vinogradarskim krajevima, označava berićetnu godinu sa mnogo vina.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.
Komentari(0)