ČORBADŽIJSKA MANDŽA: Starinsko jelo koje se pripremalo samo za bogatu klasu - ukus je neverovatan

Izvor: Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Ovaj divni ručak poznat i pod nazivom čorbadžijski gulaš ostaviće vas bez teksta

gulaš
Shutterstock

Ako ne znate šta da spremite za ručak, naš predlog je starinski čorbadžijski gulaš.

Potrebno je:

1 kg mesa

Možda vas zanima:

2 glavice crnog luka

Možda vas zanima:

1 sveža zelena paprika

Možda vas zanima:

Ulje

Možda vas zanima:

300-400gr. šampinjona

Možda vas zanima:

5 čorbadžijske paprike

Možda vas zanima:

1 čaša od 250ml. iseckanog i oljuštenog paradajza

Možda vas zanima:

200ml. belog vina

Možda vas zanima:

So

Možda vas zanima:

100-150gr. sira

Možda vas zanima:

4-5 jaja

Možda vas zanima:

So, začinska crvena paprika, peršun.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema: U dublji tiganj stavite ulje, pa propržite meso, luk, paprike, šampinjone, čorbadžijske paprike i ostavite sve da se krčka. Zatim dodajte belo vino i začine. Nakon što voda ispari dodajte sir, a potom i jaja. Poklopite sve pa ostavite da se još malo isprži ovaj bogati ručak. Poslužite toplo.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading