STARI, DOBRI SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAJU Uz ovaj recept nema greške, generacije su odrasle uz njih

Miloš Milenović

16:00

Gastronomija 0

Svi su odrasli na ovim kolačima.

STARI, DOBRI SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAJU Uz ovaj recept nema greške, generacije su odrasle uz njih
Privatna arhiva

 

Ukus i miris ovog mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo, a ovaj recept za vanilice je baš onakav kako su ih nekad pravile naše bake.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

U dublju činiju pomešajte mast i šećer, pa izmiksujte da se šećer rastopi. Potom u smesu dodajte jogurt, vanilin šećer i polovinu brašna. Ponovo umutite, pa dodajte ostatak brašna i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Testo premesite malo rukama, podelite ga na dva dela, pa ga razvucite na 1 cm debljine. Čašicom vadite vanilice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 150 stepeni oko 15-ak minuta. Vanilicu namažite džemom i spojite sa drugom polovinom, potom ih uvaljajte u šećer u prahu.

 

 

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading