OVAKO JE PRAVILA CELA JUGOSLAVIJA Stari recept za sarmu koji su svi obožavali, morate ga probati

Miloš Milenović

16:00

Gastronomija 0

Poznati kuvar je otkrio recept.

OVAKO JE PRAVILA CELA JUGOSLAVIJA Stari recept za sarmu koji su svi obožavali, morate ga probati
Shutterstock

 

Sarmu svi volimo da jedemo, ali postoji jedan poseban recept iz Jugoslavije.

Morate da znate kako se tačno sprema.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za sarmu koju je obožavala cela regija. Ukus je nezaboravan.

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašika slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading