OVAKO JE PRAVILA CELA JUGOSLAVIJA Stari recept za sarmu koji su svi obožavali, morate ga probati
Poznati kuvar je otkrio recept.
Sarmu svi volimo da jedemo, ali postoji jedan poseban recept iz Jugoslavije.
Morate da znate kako se tačno sprema.
Možda vas zanima:
OD OVOG BOLJEG NEMA Detaljan recept za sarme koji će oduševiti svaku domaćicu, nema šanse da vam ne uspe
Neki praktikuju krupne sarme, dok drugi vole sitnije, a sve je stvar u izboru liske.
PO RECEPTU ČUVENOG SRPSKOG KUVARA Evo kako da napravite najbolju sarmu, ključ je u jednom "neobičnom" sastojku
Sarma je često deo tradicionalnih obroka tokom zimskih meseci i tokom praznika.
Možda vas zanima:
OD OVOG BOLJEG NEMA Detaljan recept za sarme koji će oduševiti svaku domaćicu, nema šanse da vam ne uspe
Neki praktikuju krupne sarme, dok drugi vole sitnije, a sve je stvar u izboru liske.
PO RECEPTU ČUVENOG SRPSKOG KUVARA Evo kako da napravite najbolju sarmu, ključ je u jednom "neobičnom" sastojku
Sarma je često deo tradicionalnih obroka tokom zimskih meseci i tokom praznika.
Možda vas zanima:
OD OVOG BOLJEG NEMA Detaljan recept za sarme koji će oduševiti svaku domaćicu, nema šanse da vam ne uspe
Neki praktikuju krupne sarme, dok drugi vole sitnije, a sve je stvar u izboru liske.
PO RECEPTU ČUVENOG SRPSKOG KUVARA Evo kako da napravite najbolju sarmu, ključ je u jednom "neobičnom" sastojku
Sarma je često deo tradicionalnih obroka tokom zimskih meseci i tokom praznika.
Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za sarmu koju je obožavala cela regija. Ukus je nezaboravan.
Sastojci:
- 100 g pirinča
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1-2 kašike sitno seckane slanine
- 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
- 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
- 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
- 1 jaje
- malo soli i bibera
- 1 kašika suvog začina
- malo ljute mlevene paprike
- 1 lovorov list
- suva rebrica ili kobasice
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 2 kašika koncentrata paradajza
Za zapršku:
- malo ulja
- 1 veća glavica luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica crvene slatke paprike
Priprema:
Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.
Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.
Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.
Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)