USPORAVA STARENJE I POBOLJŠAVA VARENJE Poznati srpski travar otkriva recept za čudotvorni liker

Miloš Milenović

12:00

Gastronomija 0

Potrebno vam je samo četiri sastojka.

USPORAVA STARENJE I POBOLJŠAVA VARENJE Poznati srpski travar otkriva recept za čudotvorni liker
Shutterstock

 

Naš poznati travar Momčilo Antonijević otkrio je da borovnica pomaže kod problema sa varenjem, a uz to i usporava starenje

 - Liker od divljih borovnica sa vinom je pravi prirodni rudnik antioksidanasa, antocijana i reservatrola. Dakle, usporava starenje.  Borovnice pobošavaju vid i krvnu sliku, a ovaj liker poslužen pre jela deluje blagotvorno na organe za varenje - objasnio je Momčilo na svom Instagram nalogu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept:

  • 500 g divljih borovnica (pitome ne igraju, verujte mi)
  • 300g livadskog meda
  • 2 l crnog vina (najbolje terana ili prokupca. Poslužiće i kaberne)
  • 4 dl tamnog ruma

 

Priprema:

Borovnice očistite, operite ih i prebacite u veliku teglu. Deo borovnica izgnječite, deo ostavite cele, dodajte med u teglu i ostavite 6 do 8 sati ili preko noći na toplom mestu.

Zagrejte vino do ključanja. Skinite s vatre, ostavite da se prohladi jedan minut, dodajte rum, pa prelijte smešu borovnica i meda.

Nakon što se liker ohladi, procedite ga kroz cediljku ili gazu, odstranite zgnječene, pa vratite, ako kao ja volite da grickate borovnice i ulijte u čiste staklene boce.

Ostavite da stoji 2 nedelje pre upotrebe.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading