SVETSKI KUVARI NAPRAVILI LISTU 10 NAJGORIH SRPSKIH JELA i udarili nam na ponos, jedno nacionalno jelo je najgore prošlo!

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 4

Poznato je da stranci vole srpsku kuhinju, ali da je ono što najčešće zameraju - to što je previše "jaka i kalorična", ali čini se da nemaju razumevanja i za kombinaciju ukusa koju mi ovde obožavamo. Po mišljenju svetskih kuvara, ovo su najgora jela koja se tradicionalno spremaju u Srbiji!

SVETSKI KUVARI NAPRAVILI LISTU 10 NAJGORIH SRPSKIH JELA i udarili nam na ponos, jedno nacionalno jelo je najgore prošlo!
Shutterstock

Iako se Srbi ponose svojim tradicionalnim specijalitetima kao što su sarma, čvarci, podvarak, pa i pihtije, čini se da ona nisu po ukusu svetskih profesionalaca. Poznati gastronomski sajt "Taste Atlas" koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, ovih deset jela istako je kao "10 najgore ocenjenih".

Ocene za ovih 10 jela su uglavnom nešto oko tri, a ubedljivo najgore rangirane su pihtije - ocena svega 2,9!

I mada nije konkretno objašnjeno šta to ovim specijalitetima "fali", zbog čega su poneli nepopularnu titulu, evo kojih 10 srpskih jela su po mišljenju profesionalaca najgora, krenuvši od najmanje "loših". Naveli su i opis jela i neke "savete", a u posebnim linkovima i recepte.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

10.Podvarak, ocena 3,9

Podvarak se pravi od kiselog kupusa, crnog i belog luka, sa mesom (svinjetina i slanina) ili bez. Tradicionalno se priprema i jede tokom kasne jeseni i zime (kada se ukesili kupus). Mnogi Srbi veruju da ima još bolji ukus ako se podgreje sledećeg dana, a neki čak ga koriste kao lek za mamurluk zbog kiselog ukusa i poveće količine belog luka.

9.Čvarci, ocena 3,8

Čvarci se prave od svinjetine, to su komadići mesa isečenog na kockice koji se prže u sopstvenoj masnoći dok se ne istope. Tokom kuvanja, neophodno ih je često mešati, a neretko se dodaje i mleko kako bi dobili boju karamela. Naravno, dodaje se so (što više, to bolje), a u nekim krajevima se dodaju i beli ili crni luk. Obično prave u kasnu jesen ili zimu, često tokom svinjokolja, a jedu se kao predjelo, uz hleb, kajmak, luk i, nezaobilanu, rakiju.

SVETSKI KUVARI NAPRAVILI LISTU 10 NAJGORIH SRPSKIH JELA i udarili nam na ponos, jedno nacionalno jelo je najgore prošlo! rina.rs
 

8.Proja, ocena 3,6

Proja je vrsta pogače koja se pravi od mešavine kukuruznog brašna, soli i vode. Čim se u ovo jelo doda mleko, umućena jaja, puter ili ulje, to više nije kukuruzni hleb, već vrsta pogače ili pite koja se zove projara. Nakon što se ispeče, proja se obično seče na kocke i služi topla. Trebalo bi da bude hrskava sa svih strana, a pošto je malo suva, preporuka je da se jede sa sirom, jogurtom, pavlakom, pasuljem, kiselim kupusom, sarmom ili čvarcima.

7.Svadbarski kupus, ocena 3,6

Nema svadbe pod šatrom bez svadbarskog kupusa! To je tradicionalno jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa (svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina). Poznat je po tome što se jako dugo sprema, lagano se krčka u zemljanoj posudi po nekoliko sati. Smatra se da što se duže kuva, to će imati bolji ukus, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana.

SVETSKI KUVARI NAPRAVILI LISTU 10 NAJGORIH SRPSKIH JELA i udarili nam na ponos, jedno nacionalno jelo je najgore prošlo! Shutterstock
 

6.Srpska salata, ocena 3,6

Srpska salata je zapravo malo siromašnija šopska salata koja se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali bez sira. Povrće se pomeša, zatim začini solju i biberom i pre služenja samo malo pokapa uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti.

5.Riblja čorba, ocena 3,6

Riblja čorba se najčešće služi na posnim slavama, to je tradicionalno jelo koje se nekada kuvalo u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka i šaran, a od začina je krcata mlevenom crvenom paprikom. Često služi sa domaćim rezancima.

4.Popara, ocena 3,4

Popara, balkanska verzija kaše od hleba, možda je najprakrtičnije jelo koje se sprema kada imamo višak starog hleba, a ne bismo da pravimo prženice. Jede se u mnogim zemljama širom regiona, pa tako postoji mnogo različitih načina pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, isečen na kockice ili iseckan na manje komade, i tečnost, obično mleko ili voda. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom mašću kako bi jelo bilo što kaloričnije i obezbedilo potrebnu energiju.

popara Shutterstock
 

3.Slatko, ocena 3,3

Slatko najviše podseća na kandirano voće. Pravi se od voća koje je ukuvano u šećeru tako da se napravi sirup. Može da se sprema sa raznim vrstama voća kao što su dunje, kore lubenice, trešnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, suve šljive, pa čak i latice ruže, dok se sirupi na bazi šećera često začine vanilom, limunomovim sokom, cimetom ili karanfilićem. Slatko je znak je gostoprimstva koje se tradicionalno nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se servira u malim staklenim činijama i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici ovog kandiranog voća.

2.Rezanci s makom, ocena 3,1

Omiljeni vojvođanski specijalitet, koji se tamo zove nasuvo, su jednostavni rezanci s dodatkom maka. Prave od široke, tanke testenine koja je prelivena ogromnim količinama rastopljenog putera i posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo. A evo i recepta za nasuvo sa makom!

SVETSKI KUVARI NAPRAVILI LISTU 10 NAJGORIH SRPSKIH JELA i udarili nam na ponos, jedno nacionalno jelo je najgore prošlo! Shutterstock
 

1.Pihtije, ocena 2,9

Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od svinjskih iznutrica in delova kao što su glava ili papci. Meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa masnom tečnošću u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije ili plehove, pa se ostavi da se ohladi i stegne aspik. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(4)

Loading
Dragan

19.11.2022 07:45

Nemaju ovi sto su ocenjivali pojma o hrani. Sve je njihovo bolje od tudjega.Ziveo sam 30 godina na zapadu i primetio sam da su 100 puta deblji i da se ne hrane zdravo. Sto je rekao nas pokojni ckalja dva parceta hleba unutra nista,e kod njih je samo virsla i to im je super.Drzimo se mi nase hrane a njima neka P.skaju zubi,ljubomora braco.

Deki

19.11.2022 08:10

Čuj Taste Atlas jaka m..a! Svi stranci sa kojima sam sarađivao ili ih poznajem su oduševljeni našom kuhinjom.Toliko!

Pop

19.11.2022 08:15

Kada saberem jela koja se spremaju u Srbiji i ona koja se spremaju u Francuskoj ne može se porediti jer o ukusina se ne raspravlja. Kod nas sva ova jela koja su ocenjena najnižim ocenama odhranila su Srbe koji sada prkose ovima sa zapada. Ja sam sva ova jela ne samo probao već sam ih imao na trpezi a i danas ih tražim i pravim u domaćoj radinosti.

Nataša

19.11.2022 21:32

Čudi me da ocenjuju osnovna, nazovimo ih prostim jelima. Tradicija zna za osnovne začine. To su kafanska jela a ne hotelska. A za pihtije se slažem.🙂