TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.

Istina je da su gurabiju pravile i žene muslimanke na pomenutom prostoru, te da je gurabija kolač koji se sreće i u kuhinji makedonskog naroda, ali ovde je reč o gurabiji koja se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, i koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje gurabije ima krst.

Slovo za gurabiju uglavnom se pravi od osušenog šljivovog drveta i okruglog je oblika. Kod Srba ovog područja gurabija je imala raznovrsnost upotrebe. S njom bi se dočekivali gosti, s njom se išlo u goste, ali njena posebna uloga vezuje se za običaje tokom proslave Krsne Slave.
vikipedija/Slovo za gurabije
Običaj kod Srba u Istočnoj Bosni je da se za Krsnu Slavu pije rakija, te da svaku čašicu ispijene rakije prati potrebna zdravica. Kada bi se popila treća čaša po redu, običaj bi bio da se na praznu čašu stavi gurabija, kao poseban dar ljubavi, dobrih želja domaćinu i ukućanima.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Način pripreme
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Gurabija se pravi od najfinijeg pšeničnog brašna, uz dodatak potrebne količine šećera, jaja, kiselog mleka kao i svinjske masti koja gurabiji daje posebnu strukturu. Kada se svi sastojci fino izrade, testo se deli na nekoliko manjih dijelova koji se zatim utiskuju na slovo, prethodno premazano nekom masnoćom. Testo se lagano odvaja od slova, stavlja u tepsiju i u sredinu se stavlja kocka šećera. Gurabija sa kockom nekada je važila za poseban dar, upravo zbog „eksluziviteta” šećera u tom vremenu. Običaj stavljanja kocke na gurabiju zadržao se i danas.
Shutterstock/Gurabije
Način izrade slova
Izradom slova za gurabije bave se ljudi koji su sačuvali neke tehnike starih i umetničkih zanata. To su uglavnom drvodelje, i vrlo su retki. Najpogodnije drvo za izradu slova je suva šljiva, drvo javora, jasike ili nekog drugog mekog listopadnog drveta, prečnika 7-10 cm.
Izvor: vikipedija

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)