TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.

Istina je da su gurabiju pravile i žene muslimanke na pomenutom prostoru, te da je gurabija kolač koji se sreće i u kuhinji makedonskog naroda, ali ovde je reč o gurabiji koja se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, i koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje gurabije ima krst.
Shutterstock/Gurabije
Slovo za gurabiju uglavnom se pravi od osušenog šljivovog drveta i okruglog je oblika. Kod Srba ovog područja gurabija je imala raznovrsnost upotrebe. S njom bi se dočekivali gosti, s njom se išlo u goste, ali njena posebna uloga vezuje se za običaje tokom proslave Krsne Slave.
vikipedija/Slovo za gurabije
Običaj kod Srba u Istočnoj Bosni je da se za Krsnu Slavu pije rakija, te da svaku čašicu ispijene rakije prati potrebna zdravica. Kada bi se popila treća čaša po redu, običaj bi bio da se na praznu čašu stavi gurabija, kao poseban dar ljubavi, dobrih želja domaćinu i ukućanima.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Način pripreme
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.
Gurabija se pravi od najfinijeg pšeničnog brašna, uz dodatak potrebne količine šećera, jaja, kiselog mleka kao i svinjske masti koja gurabiji daje posebnu strukturu. Kada se svi sastojci fino izrade, testo se deli na nekoliko manjih dijelova koji se zatim utiskuju na slovo, prethodno premazano nekom masnoćom. Testo se lagano odvaja od slova, stavlja u tepsiju i u sredinu se stavlja kocka šećera. Gurabija sa kockom nekada je važila za poseban dar, upravo zbog „eksluziviteta” šećera u tom vremenu. Običaj stavljanja kocke na gurabiju zadržao se i danas.
Shutterstock/Gurabije
Način izrade slova
Izradom slova za gurabije bave se ljudi koji su sačuvali neke tehnike starih i umetničkih zanata. To su uglavnom drvodelje, i vrlo su retki. Najpogodnije drvo za izradu slova je suva šljiva, drvo javora, jasike ili nekog drugog mekog listopadnog drveta, prečnika 7-10 cm.
Izvor: vikipedija

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)