TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)

Lepote Srbije

09:00

Gastronomija 0

Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
vikipedija/Gurabije

Istina je da su gurabiju pravile i žene muslimanke na pomenutom prostoru, te da je gurabija kolač koji se sreće i u kuhinji makedonskog naroda, ali ovde je reč o gurabiji koja se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, i koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje gurabije ima krst.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT) Shutterstock/Gurabije
 

Slovo za gurabiju uglavnom se pravi od osušenog šljivovog drveta i okruglog je oblika. Kod Srba ovog područja gurabija je imala raznovrsnost upotrebe. S njom bi se dočekivali gosti, s njom se išlo u goste, ali njena posebna uloga vezuje se za običaje tokom proslave Krsne Slave

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT) vikipedija/Slovo za gurabije
 

Običaj kod Srba u Istočnoj Bosni je da se za Krsnu Slavu pije rakija, te da svaku čašicu ispijene rakije prati potrebna zdravica. Kada bi se popila treća čaša po redu, običaj bi bio da se na praznu čašu stavi gurabija, kao poseban dar ljubavi, dobrih želja domaćinu i ukućanima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Način pripreme

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gurabija se pravi od najfinijeg pšeničnog brašna, uz dodatak potrebne količine šećera, jaja, kiselog mleka kao i svinjske masti koja gurabiji daje posebnu strukturu. Kada se svi sastojci fino izrade, testo se deli na nekoliko manjih dijelova koji se zatim utiskuju na slovo, prethodno premazano nekom masnoćom. Testo se lagano odvaja od slova, stavlja u tepsiju i u sredinu se stavlja kocka šećera. Gurabija sa kockom nekada je važila za poseban dar, upravo zbog „eksluziviteta” šećera u tom vremenu. Običaj stavljanja kocke na gurabiju zadržao se i danas.

gurabije Shutterstock/Gurabije
 

Način izrade slova

Izradom slova za gurabije bave se ljudi koji su sačuvali neke tehnike starih i umetničkih zanata. To su uglavnom drvodelje, i vrlo su retki. Najpogodnije drvo za izradu slova je suva šljiva, drvo javora, jasike ili nekog drugog mekog listopadnog drveta, prečnika 7-10 cm.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading