TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.

Istina je da su gurabiju pravile i žene muslimanke na pomenutom prostoru, te da je gurabija kolač koji se sreće i u kuhinji makedonskog naroda, ali ovde je reč o gurabiji koja se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, i koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje gurabije ima krst.

Slovo za gurabiju uglavnom se pravi od osušenog šljivovog drveta i okruglog je oblika. Kod Srba ovog područja gurabija je imala raznovrsnost upotrebe. S njom bi se dočekivali gosti, s njom se išlo u goste, ali njena posebna uloga vezuje se za običaje tokom proslave Krsne Slave.
Možda vas zanima:

VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.

Običaj kod Srba u Istočnoj Bosni je da se za Krsnu Slavu pije rakija, te da svaku čašicu ispijene rakije prati potrebna zdravica. Kada bi se popila treća čaša po redu, običaj bi bio da se na praznu čašu stavi gurabija, kao poseban dar ljubavi, dobrih želja domaćinu i ukućanima.
Način pripreme
Gurabija se pravi od najfinijeg pšeničnog brašna, uz dodatak potrebne količine šećera, jaja, kiselog mleka kao i svinjske masti koja gurabiji daje posebnu strukturu. Kada se svi sastojci fino izrade, testo se deli na nekoliko manjih dijelova koji se zatim utiskuju na slovo, prethodno premazano nekom masnoćom. Testo se lagano odvaja od slova, stavlja u tepsiju i u sredinu se stavlja kocka šećera. Gurabija sa kockom nekada je važila za poseban dar, upravo zbog „eksluziviteta” šećera u tom vremenu. Običaj stavljanja kocke na gurabiju zadržao se i danas.

Način izrade slova
Izradom slova za gurabije bave se ljudi koji su sačuvali neke tehnike starih i umetničkih zanata. To su uglavnom drvodelje, i vrlo su retki. Najpogodnije drvo za izradu slova je suva šljiva, drvo javora, jasike ili nekog drugog mekog listopadnog drveta, prečnika 7-10 cm.
Izvor: vikipedija

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Komentari(0)