ODLIČNO LETNJE JELO Domaći obrok od povrća koji se može jesti i hladan

Miloš Milić

14:00

Gastronomija 0

Reč je došla iz mađarskog jezika (mađ. szataras). Takođe se zove još i bećarac ili bećar-paprikaš.

ODLIČNO LETNJE JELO Domaći obrok od povrća koji se može jesti i hladan
Printscreen/Youtube

Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i paradajza, a često se priprema i uz dodatak tikvice, patlidžana i šargarepe. Takođe u nekim krajevima uobičajeno je dodati i jaje ili beli luk. Od začina se dodaje so, a po želji kašičica šećera, biber i origano. Takođe se može umesto soli dodati i soja sos.

Jelo se priprema u širokom tiganju kako bi tečnost brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću.

Sastojci:

10 paprika babura
0, 5kg paradajza
2 glavice luka
ulje, biber, suvi začin

Priprema:

Luk iseckati pa staviti da se dinsta sa malo ulja, kašikom suvog začina i malo vode dok lepo ne omekani.

Dodati iseckanu papriku , pa nastaviti dinstanje. Kad prpika bude pola skuvana dodati iseckan ili izblendiran paradajz.

Pred kraj dodati malo bibera i još malo prodinstati. Gotovo je kad pola vode od povrća uvri ali da ostane dovoljno da bude sočno.

 

 

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading