NADALEKO POZNATO ZLATIBORSKO MEZE Uz njega najbolje ide ljuta i meka domaća rakija, a podrazumeva sledeće (VIDEO)

Lepote Srbije

19:30

Gastronomija 0

Meze podrazumeva: hrskavu proju od kukuruznog brašna, pršutu sušenu na tradicionalni način, beli mrs - star ili mlad užički kajmak, koji je napravljen od domaćeg kravljeg mleka.

NADALEKO POZNATO ZLATIBORSKO MEZE Uz njega najbolje ide ljuta i meka domaća rakija, a podrazumeva sledeće (VIDEO)
Shutterstock

Nakon ovakvog predjela slede glavna jela, koja su najukusnija kada se prave u čuvenim zemljanim posudama iz Zlakuse, čiji je pravilniji naziv užički cepter. U njima se stvaraju najukusniji obroci od mesa, koje se tu sporo razlaže i čuva svoju sočnost.

Proja, moruznica ili proha je kukuruzni hleb. Često se meša sa projanicom ili projarom. Proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima. Ostale projanice su sa jogurtom, parizerom, krastavcem, suvom paprikom, i mnogi drugi

PROJA(OBIČNA)

SASTOJCI:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2 šolje kukuruznog belog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja kisele vode
1/2 šolje ulja
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 kesice praška za pecivo

PRIPREMA:

Sve sastojke umešati i umutiti dok se ne dobije glatko, retko testo. Sipajte u jako malo zauljenu okruglu tepsiju, ili bolje, obložite tepsiju papirom za pečenje i sipajte direktno na njega.

Obična proja se peče ukupno 30 minuta. 20 minuta na 250 stepeni, a potom 10 minuta na 150 stepeni. Na taj način prvo će se zapeći kora a potom i ravnomerno ispeći unutrašnjost kako bi bila meka i nežna.

Nakon 30 minuta ubodite testo čačkalicom. Ukoliko je nakon izvlačenja suva, proja je idealno ispečena!

NAPOMENA!

Recept za običnu proju je bez dodataka. Po želji možete dodati sir, spanać ili bilo šta drugo u testo, ali savetujemo Vam da ih ipak poslužite kao prilog kako bi se zadržao originalni recept.

Kajmak je nezamenljiv sastojak brojnih tradicionalnih srpskih specijaliteta.

Pršuta je naša veza za tradicijom, sa precima, ona je deo našeg nacionalnog identiteta.

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading