PRAVO PASTIRSKO JELO Tradicionalni delikates koji se našao na listi Nematerijalne kulturne baštine
Žmare ili žumijar su ritualno i svakodnevno jelo od ovčijeg mesa, praziluka i kukuruznog brašna

Jelo je karakteristično za vlašku kuhinju, a najčešće se priprema u selima u okolini Petrovca na Mlavi. Vlasi ovaj svoj specijalitet zovu žumijare. U vlaškom selu Kladurovo, nadomak Petrovca na Mlavi, održava se tradicionalno takmičenje u kuvanju žmara pa odatle i naziv manifestacije Žumarijada.
Kuvanje žamara se nalazi na listi nematerijalnog kultunog nasleđa Srbije.
Za prave žmare se koristi isključivo ovčije meso bez loja.
Meso cele ovce (oko 70 kg) se iseče na komade i potapa u vrelu vodu u kojoj je prethodno skuvan praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, procedi se i odvoji od kostiju. Kada se prohladi, "iščija" se (razdvoji) na tanka vlakna, koja se vraćaju u proceđenu čorbu. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno i kuva se satima, uz često mešanje, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je vruć

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.

Krmenadle u neodoljivom saftu: Bakin recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Ovaj recept će pretvoriti obične krmenadle u pravu gozbu za celu porodicu sa iznenađujuće malo truda.
Komentari(0)