PRAVO PASTIRSKO JELO Tradicionalni delikates koji se našao na listi Nematerijalne kulturne baštine
Žmare ili žumijar su ritualno i svakodnevno jelo od ovčijeg mesa, praziluka i kukuruznog brašna
Jelo je karakteristično za vlašku kuhinju, a najčešće se priprema u selima u okolini Petrovca na Mlavi. Vlasi ovaj svoj specijalitet zovu žumijare. U vlaškom selu Kladurovo, nadomak Petrovca na Mlavi, održava se tradicionalno takmičenje u kuvanju žmara pa odatle i naziv manifestacije Žumarijada.
Kuvanje žamara se nalazi na listi nematerijalnog kultunog nasleđa Srbije.
Za prave žmare se koristi isključivo ovčije meso bez loja.
Meso cele ovce (oko 70 kg) se iseče na komade i potapa u vrelu vodu u kojoj je prethodno skuvan praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, procedi se i odvoji od kostiju. Kada se prohladi, "iščija" se (razdvoji) na tanka vlakna, koja se vraćaju u proceđenu čorbu. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno i kuva se satima, uz često mešanje, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je vruć
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara
Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)
Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.
Starinska POSNA pita sa višnjama i makom: Poslastica koja vraća u detinjstvo posle prvog zalogaja (RECEPT)
Posna pita sa višnjama ima tako bogat i ukusan fil da ćete je praviti i kada prođu posni dani
Komentari(0)