PRAVO PASTIRSKO JELO Tradicionalni delikates koji se našao na listi Nematerijalne kulturne baštine
Žmare ili žumijar su ritualno i svakodnevno jelo od ovčijeg mesa, praziluka i kukuruznog brašna
![PRAVO PASTIRSKO JELO Tradicionalni delikates koji se našao na listi Nematerijalne kulturne baštine](/data/images/2021-12-02/6190_pexels-teona-swift-6874235_f.jpg?timestamp=1644015600)
Jelo je karakteristično za vlašku kuhinju, a najčešće se priprema u selima u okolini Petrovca na Mlavi. Vlasi ovaj svoj specijalitet zovu žumijare. U vlaškom selu Kladurovo, nadomak Petrovca na Mlavi, održava se tradicionalno takmičenje u kuvanju žmara pa odatle i naziv manifestacije Žumarijada.
Kuvanje žamara se nalazi na listi nematerijalnog kultunog nasleđa Srbije.
Za prave žmare se koristi isključivo ovčije meso bez loja.
Meso cele ovce (oko 70 kg) se iseče na komade i potapa u vrelu vodu u kojoj je prethodno skuvan praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, procedi se i odvoji od kostiju. Kada se prohladi, "iščija" se (razdvoji) na tanka vlakna, koja se vraćaju u proceđenu čorbu. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno i kuva se satima, uz često mešanje, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je vruć
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)