Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Kad post traje dugo, a telo traži snagu, domaćice na jugozapadu Srbije nisu odustajale od tradicije. Umesto mleka – koristile su ovas. Umesto sirila – strpljenje i iskustvo. Tako je nastajao sir od ovsenog mleka, danas gotovo zaboravljen specijalitet iz siromašnih, ali mudrih kuhinja Peštera i Zlatarja.
Zašto sir – bez mleka?
U vreme velikih postova (Uskršnji, Božićni), kada se iz ishrane izbacuju svi životinjski proizvodi, žene su morale da budu kreativne. U planinskim krajevima, ovsenih zrna je bilo u izobilju, a narod je znao njihovu vrednost: bogatstvo vlaknima, biljnim mastima i snagu koju daju telu.
Možda vas zanima:

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Sir od ovsenog mleka bio je zamena za pravi sir, ali i dodatak kašama, krompiru, projama – imao je kremastu strukturu i blago kiselo-slani ukus.
Kako se pravi ovsen sir – recept iz predanja
Sastojci:
- 2 šolje ovsenih zrna (ne pahuljica!)
- 1 litar vode
- 1 kašičica soli
- gazina krpa ili gusta cediljka
Priprema:
- Ovas potopiti u vodu i ostaviti da odstoji 12 sati.
- Zatim se voda procedi, zrna se properu, pa ponovo naliju vodom i miksuju (ili melju na starinski način, tučkom).
- Dobijena smesa se procedi kroz gazu – tečnost je ovsenog mleko.
- Ovseno mleko se kuva uz neprestano mešanje dok ne počne da se zgušnjava.
- Dodaje se so i eventualno malo limunovog soka (kao prirodni zgrušivač).
- Smesa se sipa u platnenu kesu ili posudu obloženu gazom, pritisne nečim težim i ostavi da se ocedi 12–24 sata.
Na kraju, dobija se kompaktna, maziva masa nalik mladom siru.
Kako se služio sir od ovsenog mleka?
- Uz vruću proju ili kukuruznu kašu
- Kao namaz uz posni ajvar i luk
- Kao dodatak jelu od pasulja ili kupusa
- U vreme slave, kada se služi posna trpeza
U nekim domaćinstvima, sir se začinjavao belim lukom, mirođijom, pa čak i tucanom paprikom, pa se služio kao “posni kajmak”.
Gde se zadržao ovaj recept?
Ovaj recept je bio poznat u selima okoline Sjenice, Prijepolja, Nove Varoši i Ivanjice, naročito kod siromašnijih domaćinstava koja su živela na postu i biljnoj hrani tokom većeg dela godine.
Danas ga gotovo niko ne pravi – zamenili su ga gotovi biljni namazi iz prodavnica, a ni ovas se više ne melje u kućama. Ipak, nekoliko baka u selima okoline Aljinovića i Trudova i dalje zna kako se pravi „onaj sivi sir bez mleka“.
Snaga jednostavnosti
Sir od ovsenog mleka je podsećanje da je prava domaća kuhinja nastala iz oskudice, ali i iz veštine da se od malo napravi mnogo. Bez fabrika, bez ambalaže, bez marketinga – samo ovas, voda i vreme.
U vremenu kada tražimo zdrave, veganske i prirodne alternative – možda je vreme da se setimo šta su naše bake pravile kad nisu imale ništa, a pravile su ukus koji se pamti.

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

NAJUKUSNIJA POSNA SARMA SA KISELIM KUPUSOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Omiiljen ručak u vreme posta - olizaćete tanjire
Uveličajte vaš posan jelovnik ovim posnim sarmicama

NAJBOLJI RECEPT ZA SEOSKO POSNO MESO, OMILJENO JELO U TOKU POSTA: Ovako su znale da ga prave samo stare domaćice
Posno seosko meso će vas ostaviti bez teksta
Komentari(0)