Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Probudiš se ujutru, a na stolu te čekaju prženice- spremila ti majka. Skuvaš kafu i uživaš dok ona počinje sa pripremom ručka.
A za ručak - sve po redu:
Rinflajš u sosu od paradajza
U svakoj domaćinskoj kući se zna da ručak nije ručak dok na stolu ne zamiriše sveža goveđa ili pileća supa.
Možda vas zanima:

URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.

NISTE SRBI AKO NISTE OKUSILI OVAJ VOJVOĐANSKI SPECIJALITET: Nećete verovati šta zapravo znači "Rinflajš" (VIDEO)
Sem kuvanog mesa, u ovo jelo se stavlja i povrće: krompir, šargarepa i celer.
Možda vas zanima:

URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.

NISTE SRBI AKO NISTE OKUSILI OVAJ VOJVOĐANSKI SPECIJALITET: Nećete verovati šta zapravo znači "Rinflajš" (VIDEO)
Sem kuvanog mesa, u ovo jelo se stavlja i povrće: krompir, šargarepa i celer.
Možda vas zanima:

URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.

NISTE SRBI AKO NISTE OKUSILI OVAJ VOJVOĐANSKI SPECIJALITET: Nećete verovati šta zapravo znači "Rinflajš" (VIDEO)
Sem kuvanog mesa, u ovo jelo se stavlja i povrće: krompir, šargarepa i celer.
Reč rinflajš potiče od nemačke reči “Rindfleisch” što znači goveđe meso. Glavna zvezda rinflajša je nekada bila junetina, vremenom se recept menjao, pa se sada podrazumeva i piletina, pačetina, morka itd. Rinflajš podrazumeva i povrće iz supe: krompir, šargarepu… Može biti glavno jelo ili uvertira uz neko od glavnih jela.
Sos od paradajza
Sastojci:
1 kašika masti
sok od paradajza
1 kašičica šećera
so
Postupak: Istopiti mast, dodati brašno i mešati dok ne porumeni. Skinuti sa šporeta i dodati sok od paradajza, izmešati i dodati 2dl supe. Mešati da se ne naprave grudvice. Po ukusu dodati so i šećer. Na laganoj vatri kuvati 10- tak minuta.
Posle majka iznese krompir paprikaš koji se sprema bez mesa, ali zato fantastično greje dušu:
Sastojci:
1kg krompira
suve začinske paprike, brašno, so, biber, peršun, ulje, lovorov list
Priprema: Luk iseckati i staviti na malo ulja da se prži, malo posolite. Kada je skoro gotov dodajte kašiku brašna i začinsku papriku. Nalijte vodom i dodajte krompir isečen na komade. Kada je krompir gotov na kraju ga začinite i pospite seckanim peršunom, biberom po ukusu. Uz paprikaš poslužite salatu po želji.
Ali ono što se čeka sa posebnom radošću, ono što tera vodu na usta je desert. Neki vole štrudlu sa makom, ali najbolje su gomboce ili knedle sa šljivama.
Potrebno je:
700gr krompira
1dl mleka
50gr margarina
1 kašičica soli
500gr brašna
2 jaja
100gr prezli
200gr šećera
Priprema: Skuvati krompir kao za pire. Ispasirati sa mlekom, dodati margarin, so, brašno, jaja i sve zamesiti. Od zamešenog testa praviti male krugove i u sredinu staviti šljivu. U međuvremenu prokuvati 3dl vode. U ključalu vodu spuštati knedle. Na malo ulja propržiti prezle i dodati šećer. Gotove knedle uvaljati u prezle i slagati u posudu.
A koji je vama omiljeni ručak?

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.
Komentari(0)