BOŽIĆNA ČESNICA PO BAKINOM RECEPTU! Jednu stvar OBAVEZNO uradite pre nego što je stavite u rernu
Božićna česnica je vrsta pogače koja se sprema, zavisno od kraja i običaja u Srbiji, na Badnji dan ili pak u rano jutro na Božić

Pred nama je jedan najradosnijih hrišćanskih praznika - Božić, a ono bez čega se ne može zamisliti tradicionalna trpeza na ovaj dan je česnica. Ona se u raznim krajevima Srbije sprema po različitim receptima, a ova koja je pred vama je po prepisu naših baka iz Šumadije.
Božićna česnica je vrsta pogače koja se sprema, zavisno od kraja i običaja u Srbiji, na Badnji dan ili, pak, u rano jutro na Božić.
Ime česnica, kako su pripovedali stari, vodi poreklo od staroslovenske reči "čest" što znači deo, jer se ovaj hleb tradicionalno "cepa" na Božić među ukućanima tako da svako dobije jedan deo.
Možda vas zanima:

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
Možda vas zanima:

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
Možda vas zanima:

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
U česnicu se gotovo u svim krajevima Srbije stvalja novčić, koji je simbol sreće i materijalnog bogatstva i kuće, ali još više onog člana porodice kome se posreći da se na Božić nađe u njegovom parčetu hleba.
U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, u česnicu se dodaju drvce kućnog direka koje simbolizuje gazdu kuće, što će te godine biti onaj ko ga izvuče. U njoj se često nađe i grančica drena, a onaj kome pripadne dobija poruku da će u godini koja pred njim biti zdrav kao dren.
Pasulj i žito simbol su da neće biti gladi te godine, a jezgro oraha poručuje nalazaču da će biti snažan i jak. Grančica badnjaka ukućaninu kod koga se našla u delu odlomljenog hleba poručuje da ga te godine čeka blagostanje.
U nekim krajevima Srbije stavljaju u božićni hleb i suvo grožđe ili grančicu boba, i svaka stvar ima svoju simboliku.
Donosimo vam recept za tradicionalnu božićnu česnicu kako su je nekada pravile naše bake.
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 1 mala kocka svežeg kvasca
- 300 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 dl ulja
- so
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Sipajte ga u duboku posudu u kojoj ćete mesiti hleb. Dodajte jedno umućeno jaje, a onda i ulje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što testo dobro izmesite, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite.
Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
Oblikujte je kao pogaču i ubacite u testo na razna mesta novčić, parčence direka od kuće, grančicu badnjaka, pasulj, žito... Ušuškajte testom ubačene dodatke tako da ih dobro sakrijete.
Premažite česnicu umućenim žumancetom sa malo mleka i ostavite još desetak minuta na toplom da malo naraste.
Česnicu stavite u podmazan pleh, pa je ukrasite po želji.
Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju. Možete je išarati ubodima male grančice ili možete napraviti dekoraciju tako što ćete zamesiti tvrđe, presno testo od brašna i vode, razviti ga na tanko oklagijom i od njega praviti ukrase po želji koje ćete nalepiti pomoću vode i malo šećera na božićni hleb.
Po želji, od presnog testa napravite i pletenicu, pa je stavite oko česnice.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.
Prijatno
Espreso

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)