PITALI GA ŠTA ĆE MU KOROV Danko sada godišnje proizvode TRI TONE ove biljke a potom sve preradi i proda (FOTO)
Da se uz malo hrabrosti i puno truda u Srbiji može pokrenuti uspešan posao kad je u pitanju poljoprivreda na svom ličnom primeru pokazuje i novopazarac Danko Jolović iz sela Drežina koji je prvi i još uvek jedini uzgajivač šipurka u tom delu Srbije.
Kada je pre šest godina odlučio da ga posadi, mnogi su ga sa nevericom posmatrali i pitali zbog čega mu treba korov, ali on ih je sve razuverio.
- Kroz razgovor sa prijateljima odlučio sam da posadim šipurak na 70 ari. Iako je mnogima u početku bilo čudno, ja se na to nisam obazirao nego sam nastavio da radim. Prezadovoljan sam zbog toga i zbog svoje odluke se nikad nisam pokajao, kaže za RINU Danko.
Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj novopazarac nije prepustio slučaju. Pažljivo je slušao savete Stručne savetodavne službe i uspeh nije izostao. Šipurak u novopazarskom selu rađa, što bi se reklo kao iz vode.
- Rod je iz godine u godinu sve veći, ali neka optimalna količina za ovu parcelu je oko tri tone. Šipurak je jako laka vrsta, ja imam sorte polimerijanu u šmit. Jako je otporan na bolesti i uopšte se ne prska, jedino što je potrebno jeste da se između redova uništi trava. Proizvodnja uopšte nije zahtevna, kaže Danko.
Sezona berbe je u jesen, a kako kaže ovaj poljoprivrednik, sorte koje on uzgaja na sebi nemaju puno bodlji pa ni to nije težak proces. Jedino što nije lako, a to je naći radnike, ali i u tome na kraju uvek uspe.
- Jedino dobro je što sezona berbe šipurka kreće u septembru kada je svo drugo voće već obrano. Dnevnicu plaćamo po ubranom kilogramu. Inače, otkupna cena šipurka po kilogramu kreće se od 100 do 150 dinara. Osim svog, otkupljujem i divlji šipurak, kaže Danko.
Kad se berba završi, Danko nastvalja proces svoje proizvodnje jer na tržište plasira bazu za džem, ali i sam džem od šipurka. Pravljeni po proverenoj recepturi, od domaćih šipuraka za njima vlada baš velika potražnja.
Stoga Danko svima onima koji imaju dilemu da li de krenu u proizvodnju savetuje da preuzmu rizik i krenu u nove poslovne pobede.
Pročitajte još:
SNEG U SEPTEMBRU Putari kažu da su spremni, a sa Golije stižu ledene slike, pao je prvi sneg (FOTO)
Izgleda da nas je leto naglo napustilo.
TAJNA PROFESIONALNIH CVEĆARA: Jednom mesečno u vodu sipajte OVAJ SASTOJAK i sobno cveće će cvetati tokom čitave godine
Najvažnije je ispoštovati jedno bitno pravilo kada cveće zalivate sa ovim specijalnim sastojkom
4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu
Danas slavimo Svetog Simeona Stolpnika: Pogledajte u nebo, kakav bude dan, takva će nam biti čitava godina
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danasobeležavaju dan posvećen Svetom Simeonu Stolpniku
MANASTIR BLAGOVEŠTENJE: „Dani patrijarha Pavla“ i „Krst patrijarha Pavla” uskoro se održavaju u Čačku, po deveti put
„Budimo ljudi”, „Čuvajmo se neljudi da i mi ne postanemo neljudi” i „Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste”, samo su neke od reči patrijarha Pavla koje i danas osvetljavaju puteve pravoslavnom narodu.
Komentari(0)