Reka Lim ponovo zasijala punim sjajem: Udruženim snagama očistili ekološku bombu, ogromne količine smeća se više neće širiti u tri države

17:00

Aktuelno 0

Reka Lim ponovo zasijala punim sjajem: Udruženim snagama očistili ekološku bombu, ogromne količine smeća se više neće širiti u tri države

reka lim
rina

- Reka Lim je žila kucavica ovog kraja. Turistički biser od njegovog izvora ispod Prokletija do ušća u reku Drinu. Očaravajuća lepota modrozelenog Lima,koju s vremena na vreme ugrozi ljudski nemar i bahatost, u vidu plutajućeg otpada. Te količine znale su da se mere hiljadama kubika, da budu potencijalna ekološka bomba i da tako iz doline Lima u svet odlaze ružne slike - kazao je za RINU, Siniša Laković, ispred udruženja "Jastreb".

A da bi se to neutralisalo,pre koju godinu, Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije,zajedno sa lokalnim samoupravama Priboja, Nove varoši i Prijepolja, postavilo je tzv, rečne pregrade iliti plutajuće barijere, zvane lančanice, koje zaustavljaju dalji prolaz plutajućeg otpada iz gornjeg toka Lima, i ne samo što ruže Potpećko jezero, već i ugrožavaju rad hidroenergetskih objekata nizvodno, pre svega HE "Potpeć".

reka lim rina
 

 

Poslednja lančanica na Limu,postavljena je nepuna tri kilometraa uzvodno od brane HE "Potpeć",koja na taj način štiti i samo Potpećko jezero, koje je istinska i još uvek nedovoljno iskorišćena turistička destinacija. Iako lančance obavljaju svoju svrhu, u ovom delu jezera, povremeno se,uglavnom pri većem vodostaju, pojave određene količnine plutajućeg otpada po uvalama, pa su ovih dana pribojski ekolozi opet organizovali akciju čišćenja jezera od lančanice do brane HE "Potpeć". Akcija je sprovedena u koordinaciji sa opštinom Priboj i Mocart fondacijom.

Uz pomoć ove društveno odgovorne kompanije, ovih dana u jezeru je izgrađen i tzav.pristupni mol, koja će EU “Jastreb” omogućiti mašinsko uklanjanje plutajućeg otpada sa pribojske lančanice i tokom niskog vodostaja.

Sve su to koraci i radnje,da nam naš Lim ostane čist,bez tona smeća i plutajućeg otpada.Pomaci iz godine u godinu su vidljivi,preduzete mere institucija i ekoloških udruženja daju rezultate,ali to sve neće biti dovoljno, ako se u akciju zaštite životne sredine,u ovom slučaju reke Lim,ne uključimo svi,i damo svoj puni doprinos, da zaštititmo žilu kucavicu ovog kraja i turistički biser Polimlja.

čačak

Dragiša poveo unuke kod malog Radoja da upoznaju dečaka borca: Privrednik iz Požarevca sam se javio da izgradi kuću za namučenu porodicu i tako im pomogne - veliko bravo

Aktuelno

18:00

12 jun, 2024

Priča o teškoj sudbini dečaka Radoja iz sela Katrga kod Čačka proteklih dana obišla je Srbiju i region. Da pomogne javilo se dosta dobrih ljudi, a Dragiša Tomić privrednik iz Požarevca i lično je došao u malo pomoravsko selo kako bi n manje, ni više već sagradio kuću za ovu napaćenu porodicu, ali i štalu, koju mali domaćin Radoje toliko priželjkuje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading