DOBRO ZAPAMTITE OVA LICA Mladi čačanski inovatori osvajaju svet!

16:00

Aktuelno 0

Da Srbija nema razloga za brigu kada su u pitanju inovacije, pokazuje i grupa mladih Čačana koja je oduševila svet svojim izumima. Bivši učenici Tehničke škole Salonu Inovacija u Moskvi, predstavili su svoj projekat „Pametna kuća” svetu, osvajajući pažnju i poštovanje mnogih.

mladi inovatori
Foto: Rina

- Na salonu u Moskvi učestvovalo je više od 20 zemalja, gde je predstavljeno više od 200 projekata iz raznih oblasti industrije i nauke. Sa nama je bila naša mentorka Olga Dukić i deo tima Luka Stojanović, Dragan Parezanović i Jelena Paunović”, rekla je Tijana Lazović za RINU.

Veljko Jerotijević je, takođe deo ovog zlatnog tima mentorke Olge Dukić koji je sa ponosom istakao osvojene nagrade.

- Osvojili smo zlatu medalju za izvanredan uspeh na Salonu inovacija, zlatnu medalju za najbolju inovaciju od Internacionalne federacije inovatora i specijalnu nagradu na Salonu za najbolju ideju u kategoriji mladih”, rekao je Veljko.

To nije kraj njihove priče, osim što su demonstrirali svoje već ostvarene uspehe, ovi briljantni umovi predstavili su i svoj najnoviji projekat: edukativnog robota koji obećava revoluciju u učenju i u tom velikom ruskom gradu osvojili zlato.

- Edukativni robot je naš najnoviji projekat, nazvali smo ga „Prizma bot” po uzoru na školu naše razredne i mentorke u kojoj smo ceo ovaj projketa i započeli. U pitanju je prvi srpski edukativni robot i mi sa svim našim iskustvom pokušavamo da na najbolji način deci približimo osnovna znanja iz oblasti programiranja, elektronike i elektrotehnike, da ih zainteresujemo za to i da mogu da razviju konkretan projekat i steknu praktična znanja”, zaključio je Luka Bujošević.

Put ovih mladih i briljantnih umova iz Čačka nije bio lak, ali njihova upornost, talent i predanost su im doneli zaslužene nagrade. Ovi mladi inovatori ne samo da su osvetlali obraz Srbije svojim dostignućima, već su i samom gradu Čačku podarili razlog za ponos.

Izvor: Rina

reka lim

Bagerima, kamionima i čamcima se čisti smeće iz Lima: Ogromne količine otpada opet stigle u Srbiju iz Crne Gore, ekološka bomba samo što ne eksplodira

Aktuelno

11:00

16 april, 2024

Na reci Lim kod Nove Varoši, u prethodnom periodu veliki vodostaj reke doneo je ogromne količine smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila u mestu Bistrica. Članovi Udruženja građana "Jastreb", tokom jučerašnjeg čitavog dana, sa teškom mehanizacijom uspeli su da uklone preko 50 kubika nagomilanog smeća.

Komentari(0)

Loading