Oni su jedini spas meštanima kojima divlje zveri uništavaju imanja: Preko 200 lovaca okupilo se na padinama Maljena - organizovana hajka na ravnogorsku lisicu

11:00

Aktuelno 0

Meštani suvoborskoh sela odavno muče muku sa brojnim predatorima, koji im neretko upadaju na imanja i prave velike štete. Jedini koji im u rešeavanju ovog problema mogu bar malp pomoći jesu lovci koji organizuju hajke na divlje zveri. Na padinama Maljena, Suvobora i Ravne Gore u grupnom lovu na predatore jutros se okupilo preko 200 lovaca.

lovci
rina

- Danas je lov na lisice, šakala, vuka, imamo tri vuka ispratili smo tragove, odstreljeno je dve lisice do sada. Lov je strogo kontrolisan, na današnjem okupljanju je oko 240 lovaca koji su stigli iz Požege, Šapca, Mionice, Gornjeg Milanovca", kaže Dejan Pavlović predsednik Lovačkog društva "Pranjani".

Biti lovac nije samo hobi, već je to i način života. Iako neretko na meti kritika, oni su osvedočeni ljibitelji i prirode i životinja. Boško Milovanović će uskoro napuniti 40 godina lovačkog staža i za lov ga vezuju samo lepe uspomene i druženja.

- Preko dvadeset divljih svinja je za sada odstreljeno na teritoriji lovačkog društva "Fazan" Pranjani u periodu od novembra do sada. Imamo prebrojavanje divljači svake godine, u februaru pravi se plan gazdovanja i odstrela. Po planu smo imali 25 divljih svinja da odstrelimo mi smo taj plan već ispunili pre roka jer divljači ima mnogo. Lisica je štetočina za sve ptice, kokoške, šakal još veća štetočina, a o vuku i da ne pričamo, dva vuka mogu da savladaju mladog bika", objašnjava Boško Milovanović, dugogodišnji bivši predsednik Lovačkog društva "Fazan "Pranjani.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Inače, ovi predeli na tromeđi tri opštine Gornji Milanovac, Valjevo i Požega koji pokrivaju padine Suvobora, Maljena i obronci Ravne Gore, fantastičan su predeo i jedan od najlepših lovišta u Srbiji prebogat divljači. Obronci ovih planina obrasli su gustom borovom šumom, na svakih stotinak metara su izvorišta brojnih planinskih reka koje su veoma važne zbog same divljači koja ima sve uslove da obitava u ovim krajevima.

Ovaj grupni lov, nazvan hajka, u ovim predelima postao je tradicija i plan je da u narednom periodu postane još masovniji, a već ove godine je postignut rekord po broju učesnika.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading