Šumska zver domaćinu obrala sve zrele šljive što su rodile i polomila stabla

16:00

Aktuelno 0

Medved uleteo i napravio haos u Mujinom voćnjaku u selu kod Prijepolja

voćnjak
rina

Poljoprivrednik Mujo Karahodžić iz Hisardžika, sela blizu Prijepolja doživelo je neočekivanu nevolju kada je medved upao u voćnjak i potpuno uništio šljive, ostavljajući voćnjak u haosu i sa ozbiljnim gubicima Incident se dogodio u nonćnim satima kada je medved ušao u voćnjak koji je bio pun zrelih šljiva. Uprkos tome što se bašta, sa oko 200 stabala nalazila na svega stotinak metara od porodične kuće Karahodžića u kojoj je Mujo mirno spavao sa svojom porodicom, predaotor ili više njih su se sladili i ovogodišnji rod obrali. Mujo kaže da nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zver ostavila za sobom.

– Voćnjak je pretrpeo značajne gubitke, stabla su polomlljena, ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva, rekao je za RINU Mujo.

voćnjak rina
 

Medvedi su zaštićena vrsta u Srbiji, i stvaranje ravnoteže između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika predstavlja izazov za zajednicu. Mujo navodi da je štetu prijavio nadležnima u lokalnoj samoupravi, te da očekuje pomoć od njih.

Ovaj incident podseća na potrebu za daljim istraživanjima i razvojem mera zaštite kako bi se sprečili sukobi između divljih životinja i ljudi. U međuvremenu, Muju ostaje da se suoče s teškim posledicama i nadi u brz oporavak svog voćnjaka.
Inače, ovogodišnji rod voća u prijepoljskom kraju prilično je loš zbog nepovoljnih uslova koji su vladali tokom proleća u vreme cvetanja, pa su retke bašte i voćnjaci u kojima je bilo roda.
Tagovi:

Komentari(0)

Loading