4 RAZLOGA DA PARADAJZU ODSEČETE VRH UPRAVO SADA: Nećete znati šta da radite sa tolikim plodovima

Izvor: Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Baštovani dobro znaju šta govore kada vas savetuju da upravo sada paradajzu odsečete vrh

4 RAZLOGA DA PARADAJZU ODSEČETE VRH UPRAVO SADA: Nećete znati šta da radite sa tolikim plodovima
Shutterstock

Paradajz je biljka koja zahteva adekvatnu negu. Iako svi mislimo kako je gajenje ovog voća najjednostavniji posao na svetu, to baš i nije tako. Da biste ostvarili najbolji prinos paradajza baštovani savetuju da biljci odsečete vrh.

4 razloga zašto treba da paradajzu odsečete vrh:

1. Poboljšanje rasta

Ako paradajzu u početku sezone odsečete vrh to može olakšati rast i formiranje centralne stabljike. Ovako "orezana" stabljika će lakše podneti vetar, a moći će i da bolje izdrži težinu spostvenih plodova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Bolje cvetanje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Umesto da se fokusira na rast prema gore, paradajz će imati energiju za cvetanje. Što opet znači više plodova.

3. Kontrolisan rast

Pogotovo ako paradajz gajite u plasteniku - rast ume da se izmakne kontroli. Umesto da plodove berete sa "oblaka", paradajzu odsecite vrh i dobićete rodnu stabljiku.

4. Kvalitetniji proizvodi

Sva energija biće usmerena ka plodovima, kojih će biti u izobilju.

Kada treba da se oreže paradajz?

Na samom početku sezone rasta i cvetanja. Ako odsečete vrh u bilo kojem drugom trenutku to može da ošteti biljku.

Kako se vrši orezivanje paradajza?

Uzmite oštre baštanske makaze. Dobro iz sterilišite sa 5% rastvora hidrogena ili sa alkoholom. Orežite paradajz tako što ćete napraviti čist rez tačno iznad čvora lista na mestu gde stabljika prerasta oslonac, kočić, ili držač.

maline

Berba malina u punom jeku u Arilju iako zima samo što nije počela: Crveno zlato gaji se i u plastenicima - grad i mraz koji su desetkovali rod sada ovom voću ne mogu ništa

Aktuelno

15:00

10 decembar, 2025

U ariljskim malinjacima ove godine neka nova moda - crveno zlato u plastenicima bere se u kasnu jesen i to je novi način da voćari izvuku maksimum od plodova kojih je zbog klimatskih promena i starosti sadnog materijala sve manje. Cena ove kasne sorte u maloprodaji dostiže čak i 2.000 do 2.500 dinara po kilogramu, dok otkupna cena varira tokom sezone.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading