4 RAZLOGA DA PARADAJZU ODSEČETE VRH UPRAVO SADA: Nećete znati šta da radite sa tolikim plodovima
Baštovani dobro znaju šta govore kada vas savetuju da upravo sada paradajzu odsečete vrh
Paradajz je biljka koja zahteva adekvatnu negu. Iako svi mislimo kako je gajenje ovog voća najjednostavniji posao na svetu, to baš i nije tako. Da biste ostvarili najbolji prinos paradajza baštovani savetuju da biljci odsečete vrh.
4 razloga zašto treba da paradajzu odsečete vrh:
1. Poboljšanje rasta
Ako paradajzu u početku sezone odsečete vrh to može olakšati rast i formiranje centralne stabljike. Ovako "orezana" stabljika će lakše podneti vetar, a moći će i da bolje izdrži težinu spostvenih plodova.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
2. Bolje cvetanje
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Umesto da se fokusira na rast prema gore, paradajz će imati energiju za cvetanje. Što opet znači više plodova.
3. Kontrolisan rast
Pogotovo ako paradajz gajite u plasteniku - rast ume da se izmakne kontroli. Umesto da plodove berete sa "oblaka", paradajzu odsecite vrh i dobićete rodnu stabljiku.
4. Kvalitetniji proizvodi
Sva energija biće usmerena ka plodovima, kojih će biti u izobilju.
Kada treba da se oreže paradajz?
Na samom početku sezone rasta i cvetanja. Ako odsečete vrh u bilo kojem drugom trenutku to može da ošteti biljku.
Kako se vrši orezivanje paradajza?
Uzmite oštre baštanske makaze. Dobro iz sterilišite sa 5% rastvora hidrogena ili sa alkoholom. Orežite paradajz tako što ćete napraviti čist rez tačno iznad čvora lista na mestu gde stabljika prerasta oslonac, kočić, ili držač.
Sutra počinje Božićni post, OVO je najvažnije: Džabe uzdržavanje od mrsne hrane ako vam misli budu rđave i zle
Božićni post počinje sutra, 28. novembra, a cilj posta je približavanje Bogu, kako kroz uzdržavanje od mrsne hrane i zlih misli, tako i kroz molitvu i činjenje dobrih dela.
SUTRA SU BOŽIĆNE POKLADE I SVETI APOSTOL FILIP Vreme za gozbu i veselje sa ukućanima: Ovo su običaji za poslednji dan pre Božićnog posta
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju sutrašnji početak šestonedeljnog Božićnog posta.
Ako krene da se kvari, ipak mu ima spasa: Šta uraditi s kiselim kupusom ako su glavice premekane i propadaju?
Čak i ako se potkrala neka greška, pa je kupus pre vremena krenuo da se kvari, ne morate sve da bacite
Sutra je sveti Jovan Zlatousti: Veruje se da jedno nikako ne treba da radite ako vam je život mio
Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”. Pravoslavni vernici ga praznuju 26. novembra, a ovo su najpoznatiji običaji za koje se veruje da treba da se ispoštuju za ovaj praznik.
Božićni post 2025: Kad počinje, pravila i šta smete i ne smete da jedete
Božićni post 2025. godine počinje 28. novembra 2025. i završava 6. januara 2026. godine.
Komentari(0)