4 RAZLOGA DA PARADAJZU ODSEČETE VRH UPRAVO SADA: Nećete znati šta da radite sa tolikim plodovima
Baštovani dobro znaju šta govore kada vas savetuju da upravo sada paradajzu odsečete vrh
Paradajz je biljka koja zahteva adekvatnu negu. Iako svi mislimo kako je gajenje ovog voća najjednostavniji posao na svetu, to baš i nije tako. Da biste ostvarili najbolji prinos paradajza baštovani savetuju da biljci odsečete vrh.
4 razloga zašto treba da paradajzu odsečete vrh:
1. Poboljšanje rasta
Ako paradajzu u početku sezone odsečete vrh to može olakšati rast i formiranje centralne stabljike. Ovako "orezana" stabljika će lakše podneti vetar, a moći će i da bolje izdrži težinu spostvenih plodova.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
2. Bolje cvetanje
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Možda vas zanima:
Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Baštovanski trik: Uz paradajz posadite 3 sadnice ove biljke i prinos će biti kao nikada pre
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu.
Umesto da se fokusira na rast prema gore, paradajz će imati energiju za cvetanje. Što opet znači više plodova.
3. Kontrolisan rast
Pogotovo ako paradajz gajite u plasteniku - rast ume da se izmakne kontroli. Umesto da plodove berete sa "oblaka", paradajzu odsecite vrh i dobićete rodnu stabljiku.
4. Kvalitetniji proizvodi
Sva energija biće usmerena ka plodovima, kojih će biti u izobilju.
Kada treba da se oreže paradajz?
Na samom početku sezone rasta i cvetanja. Ako odsečete vrh u bilo kojem drugom trenutku to može da ošteti biljku.
Kako se vrši orezivanje paradajza?
Uzmite oštre baštanske makaze. Dobro iz sterilišite sa 5% rastvora hidrogena ili sa alkoholom. Orežite paradajz tako što ćete napraviti čist rez tačno iznad čvora lista na mestu gde stabljika prerasta oslonac, kočić, ili držač.
Ovaj cvet može da izdrži i mraz, maltene mu ne treba održavanje, a kad ga jednom zasadite traje decenijama
Osim što cveta kad malo šta drugo u vrtu pokazuje boje, crni kukurek je izuzetno dugovečan i može da opstane na jednom mestu i po nekoliko decenija, anjegovi elegantni cvetovi unose dašak praznične magije
Sutra slavimo Svete mučenike Paramona i Filumena: Veruje se da ova molitva donosi spasenje
Srpska pravoslavna crkva sutra slavi i obeležava Svete mučenike Paramona i Filumena.
Da li je greh postiti samo 7 dana i pričestiti se: Otac Gojko Perović je izričit
Da li je greh postiti samo 7 dana i pričešćiti se? Objašnjavamo smisao posta, suštinu pričešća i stavove veroučitelja i sveštenstva
"OKOVAŠE GA U LANCE, NOGE ZABIŠE U KLADE JER JE BRANIO IKONE" Sutra slavimo ime Svetog Stefana Novog!
Ovaj dan poziva vernike da se podsete važnosti očuvanja vere i duhovnih vrednosti
Berba malina u punom jeku u Arilju iako zima samo što nije počela: Crveno zlato gaji se i u plastenicima - grad i mraz koji su desetkovali rod sada ovom voću ne mogu ništa
U ariljskim malinjacima ove godine neka nova moda - crveno zlato u plastenicima bere se u kasnu jesen i to je novi način da voćari izvuku maksimum od plodova kojih je zbog klimatskih promena i starosti sadnog materijala sve manje. Cena ove kasne sorte u maloprodaji dostiže čak i 2.000 do 2.500 dinara po kilogramu, dok otkupna cena varira tokom sezone.
Komentari(0)