OLIVERA ZAPANJENA KADA JOJ JE KONOBAR ZA 10 PIĆA TRAŽIO NEŠTO VIŠE OD 1.000 DINARA: "Verovatno je greška", ali nije - moguće je

15:00

Aktuelno 0

Račun za 10 pića u jednom od kafića u Beloj Palanci petoro Beograđana je proteklog vikenda platilo koliko bi ih u Beogradu koštala tri!

OLIVERA ZAPANJENA KADA JOJ JE KONOBAR ZA 10 PIĆA TRAŽIO NEŠTO VIŠE OD 1.000 DINARA: "Verovatno je greška", ali nije - moguće je
Shutterstock

Ceh od nešto više od 1.000 dinara za šest različitih vrsta kafe, dve kisele, jednu običnu vodu, kao i jedan sok od jabuke u bašti u glavnoj ulici, malo je reći da ih je iznenadio. Prva reakcija je bila: "Verovatno ste pogrešili, molim vas, proverite šta ste kucali!".

Greške nije bilo. Konobar koji se ovim poslom bavi već šest godina, nije bio nimalo iznenađen njihovom reakcijom, jer tako, kaže reaguje većina Beograđana, kada poseti ovu varošicu u Pirotskom okrugu. Među gazdama kafića važi dogovor da su cene pića gde god da sednete iste.

A, cene su takve da domaća kafa sa ratlukom košta 70, espreso 110, flašica kisele vode i negaziranog soka po 140 dinara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Zapanjena sam koliko je život u ovom mestu jeftiniji od prestoničkog. Kada sednem da popijem samo kafu sa drugaricom u Beogradu račun bude oko 600 dinara. Znala sam da je povoljnije, ali ovoliko stvarno nisam očekivala. Ono što me je još iznenadilo je i cena kugle sladoleda. Ovde ona košta svega 50 dinara, a sladoled je odličan - priča Olivera Z.

Belopalančani, doduše nemaju taj osećaj, s obzirom da su prošlog leta kuglu plaćali 30 do 35 dinara, pa mnogi od njih nemaju razumevanja za poskupljenja.

- Znam da u Beogradu kugla košta 120 do 150 dinara, ali su tamo i plate veće. U odnosu na ovdašnje zarade i 50 dinara je mnogo. U Pirotu je jeftinije, može da se kupi i za 35 - kaže Nenad, žitelj ove varošice.

Naša sagovornica kaže i da su pojedine cene u lokalnim radnjama, pošto ovde nema velikih marketa, dosta povoljnije. Tako, recimo, kesica od 100 grama kafe košta 150 dinara. To, tvrdi u Beogradu, možete da pazarite jako retko samo na dobroj akciji.

Prosečne zarade u Beloj Palanci su već godinama na dnu liste u Srbiji i iznose oko 55.000 dinara. Veliki broj ljudi ne zarađuje ni toliko, mnogi žive od socijalne pomoći ili se izdržavaju od obrade zemlje.

Komentari(0)

Loading