UVODE SE RIGOROZNA PRAVILA Evo gde će sve po Srbiji biti zabranjeno pušenje, a gde dozvoljeno

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 0

Nacrtom izmena Zakona predviđena je zabrana korišćenja duvanskih proizvoda u svim zatvorenim i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može da ugrozi druga lica, rekla je zamenica ministarke zdravlja dr Jelena Janković.

UVODE SE RIGOROZNA PRAVILA Evo gde će sve po Srbiji biti zabranjeno pušenje, a gde dozvoljeno
Tanjug

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima kao što su kafići, restorani, kafane i ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu obuhvaćeni zakonom iz 2010. godine, trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine, objavili su mediji saznanja iz Ministarstva zdravlja.

Nacrt zakona predviđa zabranu pušenja i na autobuskim stanicama i stadionima, a u Ministarstvu poručuju da ustupaka neće biti, jer je duvanski dim štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

Nacrtom izmena Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima predviđena je zabrana korišćenja duvanskih proizvoda "u svim zatvorenim i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može da ugrozi druga lica", rekla je zamenica ministarke zdravlja dr Jelena Janković.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Konačnu verziju nacrta izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima imaćemo posle završene javne rasprave. Duvanski dim je štetan za sve one koji ga udišu, bez obzira da li su pušači ili nepušači. Ne postoji nijedan opravdan razlog da bi se pravili ustupci - rekla je ona.

Lekari navode da je zabrana pušenja u zatvorenim prostorima neophodna da bi se sačuvalo zdravlje stanovništva.

- Većina duvanskih proizvoda sadrži nikotin. Dim iz cigareta sadrži stotine drugih hemikalija od kojih veliki broj može da prouzrokuje razne vrste raka. Pored nikotina dim cigarete sadrži i ugljen-monoksid, ali i katran, aceton, amonijak, arsenik, benzen - naglašava Jankovićeva.

Govoreći nedavno o najavi Zakona o zabrani pušenja ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je "da je za donošenje takvog zakona potrebna podrška cele Vlade Srbije".

- Ja se iskreno nadam da će u toku ove godine biti donet taj zakon, ali moramo ga zaista dobro pripremiti. Svi se plaše nekakvog udara, ali ne zaboravite da su dve trećine ljudi nepušači. Oni ne mogu da dolaze u te zatvorene prostore upravo zato što im sveta dim - rekla je ona, prenosi "Blic".

Doktorka Janković je rekla da je trenutno u pripremi i kampanja koja bi pušačima, ali i svima ostalima pokazala koliko je duvanski dim štetan. 

Ukoliko sve bude prođe kako je planirano, posle javne rasprave, vlade i skupštine, zakon bi mogao da bude usvojen.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading