ŽELITE PRIRODNU JELKU ZA NOVU GODINU? Evo kako pravilno da izaberete idealnog četinara kog posle praznika možete zasaditi u dvorištu

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Kuća će vam mirisati tokom praznika, a onda presađivanjem ulepšaćete sopstveno dvorište.

ukrasi
Shutterstock

 

Onima koji se još dvoume da li da u kuću unesu prirodnu jelku ili raspakuju i okite veštačku, možda će biti od koristi da se upoznaju sa nekim odlikama četinara. Iz godine u godinu, tvrde prodavci prirodnih jelki, raste broj onih koji vole da im kuća miriše na svežinu tokom novogodišnjih praznika.

Najčešće se za ukrašavanje kupuju jela, bor i smreka. Za koju vrstu ćete se odlučiti, zavisi od vaših afiniteta, ali i džepa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Smreka je najčešći izbor

ukrasi Shutterstock
 

Smreka je najčešći izbor i zbog cene i zbog snažnog i karakterističnog mirisa. Njene grane su guste, simetrične, tako da će dekorisana jelka izgledati vrlo lepo. Mana joj je što ne može dugo da traje i brzo počinje da se suši i opada.

Ukoliko se odlučite za bor, treba da znate da će borove iglice trajati mnogo duže i da nisu tako oštre, tako da ćete lakše dekorisati drvo. Ovo drvo ima još jači miris, ali znatno prijatniju aromu od smreke. Bor je karakterističan po lepljivoj smoli, tako da treba voditi računa gde ćete postaviti ovo drvo. Pored toga, bor po pravilu zauzima više prostora, tako da nije pogodan za male stanove.

Jela je mnogo skuplja nego njene skromnije "rođake" i stoga nije dostupna svima. Njene duge, guste iglice su lepe, nisu oštre i skoro da ne opadaju. Ukoliko niste u mogućnosti, ne morate da kupujete drvo jele. Kupite nekoliko grana koje ćete dekorisati i njima ukrasiti različite delove stana.

Dalje od toplote

Pri kupovini obratite pažnju gde ćete postaviti drvo. Najbolje je da bude udaljeno od radijatora i drugih izvora toplote. Obratite pažnju na iglice - ukoliko su iglice sjajne i čvrste, to znači da je biljka u dobrom stanju. Ako iglice opadaju, to je znak da je biljka pretrpela šok i bolje je da odustanete od kupovine. Osipanje iglica će se samo povećati kada se biljka unese u zagrejan prostor. Za kićenje odaberite lagane ukrase i izbegavajte svetleće lampice jer će pojačati isušivanje iglica.

Postolje za posečeno stablo može biti različito. Da bi stablo što duže zadržalo svoju lepotu, preporučuje se da se kao postolje koristi kanta ispunjena poluvlažnim peskom ili kanta s toplom vodom. U toplu vodu možemo dodati kašiku šećera, malo soli i aspirin, što će produžiti vek drveta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading