„RADO IDE SRBIN U VOJNIKE“ Srpsko-ruski marš izazvao veliku senzaciju u Rusiji i proslavio Čajkovskog širom sveta

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 1

17. novembra 1876. godine, u Moskvi je premijerno izvedena kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog „Srpsko-ruski marš“, poznat i kao „Slovenski marš“.

„RADO IDE SRBIN U VOJNIKE“ Srpsko-ruski marš izazvao veliku senzaciju u Rusiji i proslavio Čajkovskog širom sveta
vikipedija

Kompozicija je inspirisana događajima iz Srpsko-turskog rata, 1876. godine, kada se veliki broj ruskih dobrovoljaca borio na strani Srba.

Nikolaj Rubinštajn, blizak prijatelj Čajkovskog, zamolio ga je da napiše delo koje bi se izvelo na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike iz ovog rata.

Ponet patriotizmom, Čajkovski je ovo delo napisao i sam dirigovao na premijernom koncertu. Prvi deo ove kompozicije opisuje patnju Srba pod turskom okupacijom, u kome je Čajkovski iskoristio dve srpske narodne pesme - „Sunce jarko, ne sijaš jednako“ i „Rado ide Srbin u vojnike“.

Zatim, sledi deo koji opisuje zločine na Balkanu, koji zamenjuje deo koji opisuje okupljanje ruskih dobrovoljaca. U trećem delu pažnja je posvećena srpskoj molbi za pomoć. Poslednji deo je posvećen maršu ruskih dobrovoljaca u pomoć Srbima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
majka

18.11.2022 20:34

Rado ide Srbin u vojnike? Majka odgaja sinove za topovsko meso, za tudje interese, pa se vise ne vrate i kuca opusti. Koliko puta tako u istoriji do sada? I prase ide rado na klanicu? Tuga i jad od ovakvih izjava.