RUSI NEĆE VIŠE U BEOGRAD: Masovno kupuju nekretnine na severu Srbije, traže stare vile i gospodske kuće, a za cenu ne pitaju

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Tržište nekretnina u Subotici je godinama stabilno, gradi se mnogo, ali je i potražnja stanova i kuća sve veća, delom i zato što sve više stranaca, posebno Rusa, kupuje nekretnine, pa je promet poslednje godine povećan za oko 10 posto.

RUSI NEĆE VIŠE U BEOGRAD: Masovno kupuju nekretnine na severu Srbije, traže stare vile i gospodske kuće, a za cenu ne pitaju
Shutterstock

- Subotica privlači sve više stranaca, posle Beograda i Novog Sada, pa je za godinu dana povećan promet nekretnina za oko 10 posto. Sve više Rusa je zainteresovano za kuće i stanove, a cena kvadrata u novogradnji je sa 900 evra povećana i na 1.300 evra. Mnogi uzimaju kuće u zakup na pola godine ili duže dok provere da li će se trajno zadržati na toj lokaciji. Među njima su i građani Zapadnobačkog i Severnobanatskog okruga koji su u Subotici našli posao pa kupuju ili uzimaju u zakup najčešće dvosobne stanove ili manje kuće - kaže Đuro Gavrić iz agencije za nekretnine.

Kuće i zakupe prostora traže i lekari, inženjeri, majstori, vozači, mlađe zaposlene populacije, porodice sa decom...

- Ruski kupci su za više od pet posto povećali promet nekretnina u čitavoj Srbiji. Subotica im je interesantna i zbog lepih secesijskih kuća koje su privlačnog eksterijera, ali zahtevaju i dosta ulaganja jer su starije nekretnine. Potražnja stanova, građenih sedamdesetih i osamdesetih godina, ipak je najveća, iako je cena kvadrata veća za oko 40 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dvosoban stan od 50 kvadrata koji je mogao da se kupi za 30.000 evra sada može da se proda i za 50.000 evra - kaže Gavrić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

RUSI NEĆE VIŠE U BEOGRAD: Masovno kupuju nekretnine na severu Srbije, traže stare vile i gospodske kuće, a za cenu ne pitaju Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najtraženiji su stanovi sa termoizolacijom i uknjižene nekretnine.

- Mnogi kupuju nekretninu radi rentiranja i njima se kupovina najviše isplati. Nekima je višak prostora razlog da prodajom smanje troškove pa prodaju veće stanove i kupuju dva manja, a jedan izdaju. Velika je i ponuda i potražnja. Kuća može da se kupi za 15.000 evra pa do 250.000 evra. U Subotici i na Paliću privlači ih turizam i Palićko jezero, blizina granice, grad ima i fakultete, veliki tržni centar (buvljak), a očekuje se i završetak pruga od Beograda do Budimpešte - kaže Gavrić.

Odstupanja cena kvadrata zavise od opremljenosti, lokacije, spratnosti stanova, a cene se spuštaju do 1.250 ili podižu na 1.400 evra za kvadrat u novogradnji.

RUSI NEĆE VIŠE U BEOGRAD: Masovno kupuju nekretnine na severu Srbije, traže stare vile i gospodske kuće, a za cenu ne pitaju Shutterstock
 

Gradnja je procvetala u Subotici, ali sve se brzo rasproda.

- Prethodnih godina kreditima se više plaćala nekretnina, a sada najviše kupaca gotovinom pazare. Skoro 70 posto prometa nekretnina plaća se gotovinom. Iako su stanovi skuplji, veća je kupovna moć na tržištu, nego pre pet do šest godina - tvrdi sagovornik.

Najtraženije lokacije su objekti kod Dudove šume, Tokija, a sada i Prozivke, koja je ulaganjem postala drugi centar grada, ali ne zaostaju ni naselja Kertvaroš, Radanovac, Palić, gde su tražene vile, secesijski zamkovi i uređene kuće, koje su i najskuplje, i u prirodnom su okruženju.

- Salonskih starih stanova je manje, cena im je veća od 1.000 evra po kvadratu. Ipak, najtraženiji su u proseku dvosobni i trosobni stanovi, od 40 do 65 kvadrata, najmanja cena stana koji sam prodao je 800 evra po kvadratu, dok je najveća 1.300 evra - kaže Gavrić za Kurir dodajući da postoje i niže i više cene od tih, zavisno od platežnih sposobnosti kupca.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading