POVRATAK NAPISANIH Nakon dve godine pauze, otvoren 65. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Na Beogradskom sajmu danas je, nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, otvoren 65. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom "Povratak napisanih".

POVRATAK NAPISANIH Nakon dve godine pauze, otvoren 65. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu
unsplash

 

Manifestaciju, na kojoj će do 30. oktobra učestvovati više od 400 direktnih izlagača, kao i isto toliko suizlagača i firmi iz Srbije i inostranstva, otvorio je pisac i akademik Dušan Kovačević.

Zemlja počasni gost sajma je Rumunija, pa će se beogradskoj publici predstaviti više od 30 rumunskih autora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na sajmu će pored domaćih učestvovati i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Gosti sajma će u ime zemlje počesnog gosta pozdraviti rumunski pesnik i pisac Mirče Dinesku, a gosti manifestacije biće između ostalih i pisci Ajfer Tunč iz Turske, Patrik Beson iz Francuske, Đovani Dozini iz Italije i Đorđe Matić iz Hrvatske, najavili su organizatori.

Ovogodišnji program sajma je koncipiran u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičkoj misli, uređivanju i opremanju kjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi.

Biće postavljene i izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žoše Saramagu.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, kjigu ili strip.

Biće uručena nagrada i za najlepšu knjigu "Bogdan Kršić", nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.  

Sajam će, od 24. do 27. oktobra, raditi od 10 do 20 sati, a od 28. do 30. oktobra od 10 do 21 sat.

Pojedinačna ulaznica za sajam je 300 dinara, kolektivna ulaznica plaćaće se 200 dinara, a cena parkinga biće 150 dinara po započetom satu.

Paralelno sa Sajmom knjiga, održaće se i 51. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, koji će 24. oktobra otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.

Pod sloganom "Obrazovana Srbija, uspešna Srbija" na sajmu će se, kako je istaknuto, promovisati znanje, obrazovanje, čitanje i usavršavanje.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading