BITKA KOD VELBUŽDA Počela je, na današnji dan, između trupa kraljevine Srbije predvođenih kraljem Stefanom i njegovim sinom mladim Dušanom (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Srpski kralj Stefan Dečanski je na današnji dan, 28. jula 1330. godine, potukao vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana.

BITKA KOD VELBUŽDA Počela je, na današnji dan, između trupa kraljevine Srbije predvođenih kraljem Stefanom i njegovim sinom mladim Dušanom (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Bitka kod Velbužda

Bitka kod Velbužda počela je u subotu, 28. jula 1330, u 7 sati izjutra, između trupa kraljevine Srbije predvođenih kraljem Stefanom i njegovim sinom mladim Dušanom (kralj 1331—1346, car 1346—1355) s jedne i trupa carevine Bugarske predvođenih carem Mihajlom III Šišmanom s druge.

BITKA KOD VELBUŽDA Počela je, na današnji dan, između trupa kraljevine Srbije predvođenih kraljem Stefanom i njegovim sinom mladim Dušanom (FOTO/VIDEO) vikipedija/Bitka kod Velbužda
 

Povod za bitku bio je pokušaj kralja Stefana da predupredi spajanje bugarske vojske s vizantijskom i njihov zajednički napad na Srbiju, a okončala se pogibijom Mihajla Šišmana i potpunim porazom bugarskih snaga, u kome se posebno istakao mladi kralj i prestolonaslednik Dušan. Direktne posledica bitke bila su manja teritorijalna proširenja Srbije (dobijanje Niša i postavljanje maloletnog Stefanovog sestrića Jovana Stefana na bugarski presto, ali su njene dugoročne posledice bile daleko značajnije.

BITKA KOD VELBUŽDA Počela je, na današnji dan, između trupa kraljevine Srbije predvođenih kraljem Stefanom i njegovim sinom mladim Dušanom (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir gde se srpski kralj pričestio pred boj i sahranio bugarskog cara
 

Njome je u samom začetku uništen vizantijsko-bugarski savez uperen protiv Srbije, pošto je vizantijski car Andronik III svoju vojsku, koju je trebalo da spoji sa bugarskom, nakon vesti o njenom porazu, okrenuo na drugu stranu i napao obezglavljenu Bugarsku. Srbija je nakon bitke postala najmoćnija sila na Balkanskom poluostrvu i bio joj je otvoren put ka osvajanju celokupne Makedonije. 

Izvor: nationalgeographic

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading