DEČAK IZ AFRIKE POSTAO PRVI TAMNOPUTI RAVNOGORAC Rođen u Angoli vratio se u Koštuniće, tri dana trajalo slavlje kad je mališan primio pravoslavlje (FOTO)

J. K.

09:27

Aktuelno 0

Da život piše neverovatne romane najbolje pokazuje i životna priča Danke Vesković iz sela Koštunići sa Suvobora.

DEČAK IZ AFRIKE POSTAO PRVI TAMNOPUTI RAVNOGORAC Rođen u Angoli vratio se u Koštuniće, tri dana trajalo slavlje kad je mališan primio pravoslavlje (FOTO)
Foto: Rina

 

U potrazi za poslom kao devojka je otišla u daleku Angolu, njen glavni grad Luandu. Tamo je neko vreme radila, a zatim i upoznala, kako je tada mislila, čoveka svog života. Ona i njen partner pre tri godine dobili su sina, ali kulturološke razlike bile su prevelike i nepromostive i par se ipak razišao. Danka se sa sinom Makišom vratila u svoje rodno selo, pa je dečak rođen i Africi postao prvi tamnoputi Ravnogorac koji se krstio i pravoslavlje primio u crkvi u Koštunićima.

"Koliko god u životu imali padova, jaki smo onoliko koliko smo puta ustali i nastavili podignute glave. Makiš je moja najveća sreća i pobeda. Rešila sam da sa svojim sinom ipak napustim Luandu, da se vratim u Srbiju kako bi nas dvoje počeli neki bolji, lepši i mirniji život iznova. Ta odluka nije doneta lako, ali želela sam da on odrasta u našoj zemlji i da ja budem sa svojom najbližom porodicom. Odlučili smo da ga krstimo na najveći hrišćanski praznik, pa je moj Makiš od ovog Vaskrsa pravoslavac", kazala je Danka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Među najponosnijima tog dana bio je kum Miloje Ćurčić, koji je stigao iz ivanjičkog sela Gleđica.

"Danas je veliki i svečan dan za sve nas, koliko nas ima. To je nešto što je od Boga dato na veliki hrišćanski praznik Vaskrs da krstim našeg malog Makiša, velika je dužnost i obaveza prema porodici koju poznajem već nekoliko godina unazad. Kako kažu Bog je na nebu, a na zemlji kum, pa ću tako i ja uvek tu biti za ovog malog dečaka. Velika je stvar da našeg Makiša uvedemo u ovaj naš božanski svet", rekao je Miloje.

Kako i dolikuje krštenje se kod Veskovića proslavilo uz bogatu trpezu i dobru atmosferu.

"Slavlje se nastavilo tri dana u našoj porodičnoj kući u Koštunićima podno Ravne Gore, jer je ovo dan koji se u našem domu dugo čekao", kazala je baba Milica Vesković.

Tamnoputi dečak već je privukao pažnju svih stanovnika ovog kraja. Iako rođen u dalekoj Africi Makiš će biti Srbin, pravoslavac a prve reči izgovara upravo na maternjem jeziku.

Komentari(0)

Loading