MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Manastir Sukovo
Printscreen/Youtube

Ovaj manastir ima svoje tajne i legende koje sežu još u doba Rimljana. Pre Drugog svetskog rata bio je muški, a sada je ženski manastir. 

Jedna od najmisterioznijih fresaka u Manastiru Sukovo prikazuje svetog Hristofora sa životinjskom glavom. Legenda kaže da je Sveti Hristofor poticao iz plemena ljudoždera, takozvanih “psoglavih”. U jednom ratnom pohodu, rimska vojska je naišla na ove neobične ljude, uhvatila jednog mladića i poslala ga u Rim. Tamo se mladić upoznao sa hrišćanstvom i pri krštenju dobio novo ime – Hristofor. Svojim životom i mučeničkom smrću zaslužio je status sveca. Činjenica da je u jednom delu svog životu bio ljudožder verovatno je zaslužna za to što je u Sukovu prikazan sa životinjskom glavom.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedna misterija u Manastiru Sukovo je freska koja prikazuje Bogorodicu sa krilima. Pravila o tome ko u hrišćanskoj ikonografiji može da se prikaže sa krilima su veoma striktna – to su samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj kao onaj koji je najavio dolazak Isusa Hrista. Zbog toga je veoma čudnovato što u ovom manastiru postoji freska na kojoj krila ima i Bogorodica. Iznad freske, međutim, postoji bledi natpis koji ovu misteriju možda malo rasvetljava. Piše: "Da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri".

Manastir Sukovo je jedan od mnogobrojnih manastira u Srbiji koji kriju tajne i legende, a njegove freske na zidovima ostavljaju neobjašnjiv osećaj i intrigiraju posetioce. Srbija je bogata verskom i kulturnom baštinom, a mnogi manastiri širom zemlje čekaju da budu otkriveni i istraženi, jedan od njih je i Sukovo, koji će vas oduševiti svojom lepotom.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading