Manastir Sukovo – jedinstvene freske u hrišćanskom svetu i neverovatna gastronomska ponuda (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

U mirnom zdanju manastira Sukovo, okićenom bleskom sunčevih zraka, monasi svetle kao stubovi pobožnosti i posvećuju svaki dragoceni trenutak svom duhovnom pozivu.

Manastir Sukovo – jedinstvene freske u hrišćanskom svetu i neverovatna gastronomska ponuda (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Njihova posvećenost Bogu isijava kroz mirnu tišinu i plamen vere, dok pažljivo neguju svoju stoku na proplancima oko manastira. Poznati su kao vredni stočari, koji strpljivo brinu o tridesetak krava koje slobodno pasu na blagorodnim livadama.

Njihovi dani teku u skladu sa molitvom, prožeti dubokom pobožnošću, dok istovremeno obavljaju mukotrpne poljoprivredne zadatke pod nebeskim svodom. Ovi vrsni čuvari tradicije nadaleko su poznati u Srbiji ali i regionu.

Monaštvo ovog manastira stočarstvom i proizvodnjom mleka bavi se oko dvadeset godina, a tada su dobili i blagoslov od blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

"Patrijarh Irinej je bio ljubitelj uzgoja krava, i uvek mu je bilo drago kad dođe i vidi pune štale u našem manastiru. Uz njegov blagoslov počeli smo skromno uz dve ili tri krave, a onda se broj grla iz godine u godinu povećavao. Pirot je nekada bio poznat po proizvodnji sira, mi želimo da tu tradiciju ponovo oživimo i pomognemo meštanima", izjavio je monah Teofil.

Narodno predanje o manastiru Sukovo

 

O postanku manastira postoji zanimljivo narodno predanje. Naime, današnje celokupno manastirsko imanje pripadalo je Turčinu Sali-begu iz Pirota, koji je imao sina jedinca po imenu Emin.

Jednom šetajući imanjem, Sali-beg sretne Velju, siroče iz Velikog Sela, koji je na mestu današnje crkve nešto kopao. Za Velju su meštani govorili da sniva zagonetne snove i da u snu čuje nepoznate glasove. A u snovima mu se često, kao i tada, javljala Bogorodica okružena anđelima i naredila mu da na mestu zvanom "Crkvište" otkopa manastir. Velja, sa još nekoliko meštana, a pod nadzorom krupačkog jereja Jovana Madića, na tom mestu poče da kopa i pronašao kandilo i ikonu, što je upućivalo na postojanje pređašnjih temelja hrama božjeg.

Kada je Emin video šta Srbi na njegovom imanju rade, počeo je da ih grdi i vređa, pokušavajući da obeščasti sveto mesto. Tog momenta oduze mu se telo i izgubi pamet, a roditelji, izbezumljeni od brige, pozvaše popa Jovana u pomoć. On je očitao molitvu Bogorodici pred svim prisutnim meštanima, a Eminu je odmah bilo lakše.

Nakon što se Sali-beg poklonio ovom svetom mestu, i poljubio Veljinu ruku, njegov sin je ustao i potpuno ozdravio. Tada se beg obaveza da će pomoći gradnju hrama, pa je uskoro pop Jovan dobio i carski ferman kojim se dozvoljava obnova manastira.

Gastronomski specijaliteti manastira Sukovo

U srži manastirskog imanja, ušuškana kao dragulj u prirodi, nalazi se manastirska mlečna oaza – mlekara, koja zrači mirisima i ukusima bogate riznice sireva. Ovde, sa pažnjom i strašću, monasi oblikuju svoja čuda od mleka, stvarajući raznolike i neodoljive delikatese.

"Đubek je specijalitet pirotskog kraja i on predstavlja ružu kačkavalja. Ono što je specifično za ovaj specijalitet jeste da kada se priprema testo za pravljenje kačkavalja najmasniji deo se izdvaja i to se onda naziva đubek. U njega stavljamo i mnoge dodatke poput majčine dušice, origano, maline, susam, tucanu papriku, borovnice i drugo. Sve se radi ručno i ima neverovatan ukus i miris", izjavila je sestra Marta za B92.net.

Pored neodoljivih sireva, bratija ovog manastira proizvodi i širok asortiman mlečnih proizvoda, med, neverovatne meleme, orahovaču, različite biljne preparate, tamjane i ulja opojnih mirisa...

"Pored gastronomskih specijaliteta manastira, nadaleko smo poznati po proizvodnji tamjana čiji opojni mirisi oplemenjuju dušu", rekla je sestra Marta.

Freske jedinstvene u hrišćanskom svetu

U Sukovu se nalazi freska sveca koji je prikazan sa životinjskom glavom. U pitanju je Sveti Hristofor, a o tome odakle mu, kako neki misle pseća glava, postoje razne legende.

Jedna od njih kaže da je on poticao iz plemena ljudoždera, takozvanih “psoglavih”. U jednom ratnom pohodu, rimska vojska je naišla na ove neobične ljude, uhvatila jednog mladića i poslala ga u Rim. Tamo se mladić upoznao sa hrišćanstvom i pri krštenju dobio novo ime – Hristofor. Svojim životom i mučeničkom smrću zaslužio je status sveca.

Činjenica da je jednom u svom životu bio ljudožder verovatno je zaslužna za to što je u Sukovu prokazan sa životinjskom glavom.

Manastir Sukovo – jedinstvene freske u hrišćanskom svetu i neverovatna gastronomska ponuda (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube:žvandra lili
 

U istom manastiru krije se još jedna fascinantna freska – Sukovo je dom Bogorodice sa krilima.

"Bogorodica sa krilima simbolizuje zaštitničku ulogu majke Božije, da nas Presveta Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga, da se ispod njenih krila osećamo bezbedno i slobodno", zaključila je sestra Marta za B92.net.

Manastir Sukovo na mapi

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme.

Nalazi se u podnožju brda zvanog Carev kamen. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading