BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.
Nutritivna vrednost blitve:
Blitva je bogata polifenolima, betalainom i karotenoidima, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala, zapaljenja i razvoja mnogih bolesti.
Samo 35 kalorija.
3 grama proteina.
4 grama vlakana.
7 grama ugljenih hidrata.
572 miligrama vitamina K.
306 miligrama vitamina A.
5 miligrama vitamina C.
150 miligrama magnezijuma.
95 miligrama gvožđa.
89 miligrama vitamina E.
Bakar i mangan.
Vitamin B12.
102 miligrama kalcijuma.
Zdravstvene koristi blitve:
Blitva je odličan regulator krvnog pritiska i može smanjiti stopu javljanja srčanog udara i srčane insuficijencije.
Pomaže dijabetičarima regulisanjem nivoa šećera u krvi i može doprineti regeneraciji ćelija pankreasa koje luče insulin.
Blitva je takođe korisna za očuvanje zdravlja srca, krvnih sudova, očiju i kože.
Recept za kuvanu blitvu:
Blitva sa krompirom i belim lukom
Sastojci:
1 do 2 veze blitve
4 srednje velika krompira
4 čena belog luka
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Priprema:
Operite blitvu i odvojite listove od peteljki, zatim isecite na sitnije komade.
Krompire oljuštite i isecite na kolutove.
Beli luk sitno iseckajte.
U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja.
Dodajte beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Dodajte krompire i blitvu. Posolite i pobiberite.
Dodajte malo vode, pokrijte šerpu i ostavite da se dinsta na srednje niskoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Kada krompiri i blitva omekšaju, jelo je gotovo. Možete ga začiniti i sokom od limuna.
Poslužite toplo uz komad svežeg hleba.
Ovaj recept je jednostavan, a blitva će dodati divan ukus i hranljive sastojke vašem obroku. Blitva je zaista na listi top namirnica kada je reč o efektu na zdravlje, pa je korisno uključiti je u ishranu.
POZNATE OD DAVNINA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, evo zašto
Semenke bundeve imaju mnogo korisnih svojstava za zdravlje i zbog toga se od davnina koriste u domaćoj medicini.
PREUKUSAN Pastirski gulaš iz vremena naših baka, slastan obrok koji nas vraća u detinjstvo
Pastirski gulaš podsetiće vas na prošlost, tradiciju i vreme kad se hrana spremala dugo i sa puno ljubavi.
PUNJENE PAPRIKE NA KAFANSKI NAČIN: Izdašan ručak za celu porodicu, mogu da stoje i do 3 dana, a ukus obara s nogu
Donosimo vam recept za punjene paprike na kafanski način, čiji ukus obara s nogu.
Uštipci sa kajmakom: Tradicionalni domaći recept za savršeni doručak
Uštipci su jedno od omiljenih jela u srpskoj kuhinji, idealni za doručak ili užinu. Ovo jednostavno i brzo jelo, uz dodatak kajmaka, donosi savršen spoj ukusa i hrskavosti. Pripremite se da osvojite srca vaših ukućana ovim domaćim receptom.
SPECIJALITET KAKAV SE SLUŽI SAMO U NAJBOLJIM RESTORANIMA: Sada otkriven TAJNI RECEPT za gulaš sa MESOM i POVRĆEM
Isecite meso na kockice, pa stavite u šerpu u koju ste prethodno stavili 80 g putera
Komentari(0)